Чотирнадцять депутатів обрано до сільради села Черепашинці Калинівського району на Вінниччині. Усі вони — жінки. Наймолодшій — 27 років, найстаршій — 56. Половина обранців уперше стали членами сільського «парламенту».


— У нас дуже активні жінки, — каже сільський голова Черепашинців Наталія Черниш. — Кожна з обраниць уже заявила про себе якоюсь конкретною справою. Якщо людина не байдужа до свого села, то не сидітиме склавши руки.


Серед обраних до сільради є вчителька Ніна Нагорнюк, приватний підприємець Марія Сафронова, соціальний працівник Галина Цвігун, завідувачка бібліотеки Вікторія Баюк, листоноша Галина Сохацька, продавець магазину Наталія Гилко. На першій сесії депутати, крім того, що створили чотири комісії і обрали виконком, вели мову про те, що мають вирішити питання освітлення сільських вулиць (ліхтарі встановлено лише на центральній), прокладення тротуару з центру до школи, створення тренажерного залу, ремонту доріг.


На запитання, чому серед депутатів немає чоловіків, у селі кажуть так: «У нас завжди жінка дужча за чоловіка. Жінки тут верховодять. Може, тому в селі все робиться до пуття».


Жінок у селі приблизно 600, а чоловіків на сто менше. Але жоден із них не виставляв свою кандидатуру ні в депутати, ні на сільського голову.


— Чоловіків усе одно шануємо, бо вони заробляють для села гроші, а жінки їх витрачають, — каже сільський голова Наталія Черниш. — Найбільша подяка керівнику сільгосппідприємства Івану Боримському. Пишаємося тим, що маємо такого керівника із званням Герой України. Завдяки його підтримці на території села зроблено чимало корисних справ. Без чоловіків нам ніяк не обійтися. Хоча їх не обрали до сільради, але з ними постійно працювали раніше і так будемо робити й надалі.


Сільського голову Наталію Черниш громада втретє обрала своїм керівником. У селі кажуть, що ця молода жінка агітує за себе не на словах, а конкретними справами.

Наводять декілька прикладів. Нинішнього посушливого літа у криницях не стало води. Утім, у Черепашинцях не мали із цим клопотів. Тут прокладено централізований водогін. Його спорудили за кошти уряду Швейцарської Конфедерації в рамках проекту DESPRO. Це була перша конкретна справа, яку вирішила пані Черниш після її першого обрання сільським головою. За грантові кошти, отримані від міжнародного фонду в рамках проекту ПРОООН, у будинку школи замінили вікна. Громада брала участь у проекті «Бібліоміст». Унаслідок сільська бібліотека отримала комп’ютери і доступ до мережі Інтернет. Сільський будинок культури відремонтували за кошти місцевого сільгосппідприємства. 


У залі для засідань, де депутати зібралися на першу сесію, зроблено сучасний ремонт. Кажуть, громадою ремонтували. Хто після роботи, хто у вихідний. Багато часу відпрацювали сільські депутати разом із своїм головою. «Найбільше люди цінують те, до чого доклали рук», — каже вона. 


На прощання пані Наталія поділилася особистою радістю: «Я ще встигла другу дитинку народити, рік синочкові виповнився, а донечці — вже 13. І декретної відпустки не брала. Дякую матусі, допомогла мені впоратися...».

Вінницька область.