Днями виповнюється 90 років з часу заснування найстарішої молодіжної організації — Спілки української молоді (СУМ). З цієї нагоди у фойє Тернопільської облдержадміністрації відкрито виставку «90 років на службі Богу і Україні». 

У житті спілки були непрості часи, що відображено у світлинах. Заснувала її 1925 року у Києві молодь, котра ставила собі за мету визволення України від завойовників, створення незалежної держави. Через чотири роки підпільників викрили радянські спецслужби, 1930-го у Харкові над ними відбувся суд, їх відправили у табори. Більшість засуджених з них не повернулися. Відновилася СУМ після Другої світової війни у таборах для переміщених осіб в англійській, американській та французькій зонах окупації Німеччини за ініціативи української молоді. І нині вона існує у багатьох країнах, де є українська діаспора. Але навіть у роки переслідування в різних куточках України виникали підпільні організації СУМ. Скажімо, у селі Кошляки на Тернопільщині 1948 року п’ятеро юнаків заснували таку організацію. Вона діяла три роки, після чого їх заарештували і присудили до 25 років таборів і 5 — заслання. Нині живим залишився лише один з них — Нестор Зарічний.
На рідній землі Спілка української молоді повноцінно відновилася наприкінці 1980-х років. Першими це зробили львів’яни 1989-го, слідом за ними про створення обласного осередку оголосили тернопільці. Зробили це на горі Лисоня, де відважно билися українські Січові Стрільці. Відтоді обласна організація бере активну участь у житті краю, вихованні патріотично свідомої молоді. До речі, до СУМ можна вступати з 4 років. Пишаються приналежністю до неї і 50-літні. Сумівці були серед тих, хто стояв на Майдані, багато їх серед учасників АТО, волонтерів. Високо оцінив діяльність спілки у вихованні патріотично свідомої молоді голова облдержадміністрації Степан Барна. Він зачитав вітання Президента України Петра Порошенка з нагоди 90-річного ювілею Спілки української молоді. А Степану Барні вручили ювілейну відзнаку «90 років СУМ» — за активну підтримку акцій, які проводить ця організація.

Тернопільська область.

 

 

Ювілейну відзнаку отримав Степан Барна.

Фото надане прес-службою ОДА.