Днями в столиці була створена Рада ректорів переміщених вищих навчальних закладів. Ініціаторами виступили професорсько-викладацькі склади шістнадцяти таких ВНЗ та їх ректорати.

«Рада ректорів — це консультативно-дорадчий орган при Міністерстві освіти і науки України, який  працюватиме з відомством і вирішувати нагальні потреби всіх навчальних закладів, які опинилися у такій складній ситуації», — пояснив ректор Донецького національного університету Роман Гринюк.
Паралельно працюють голови студентського самоврядування та наукового товариства, які вже визначили актуальні проблеми для переселених ВНЗ сьогодні. «По-перше, це створення та покращення матеріально-технічної бази щонайменше до рівня, який був під час навчання на території Донецька та Луганська. Проблемою залишається нестача гуртожитків і спеціалізованих лабораторій та аудиторій, є нагальна необхідність надбання певного матеріально-технічного фонду для створення комп’ютерних класів, придбання організаційної техніки, відновлення бібліотечних фондів», — зазначив голова ради студентського самоврядування Донецького національного медичного університету ім. Максима Горького Олександр Кузякін. Для вирішення цих питань голови студентського самоврядування шукають донорів, інвесторів та партнерів з іноземних ВНЗ.
«У Міносвіти ми порушили питання про позбавлення вчених звань тих людей, які займають керівні посади в закладах так званих «ЛНР» та «ДНР. Усі наші зауваження та пропозиції оформили в Меморандумі про співробітництво між органами студентського самоврядування ВНЗ, що переміщені з зони АТО. Він підписаний та, сподіваємося, найближчим часом буде імплементований», — повідомив голова координаційної ради студентського самоврядування Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля Степан Золотар.