Верховна Рада визнала примусову депортацію кримських татар 1944 року геноцидом. За відповідну постанову проголосували 245 народних обранців. «Усвідомлення усієї важливості цього кроку для українського суспільства прийде пізніше», — переконаний народний депутат, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. За його словами, ухвалення цього рішення — не тільки сплата боргу поколінням, які переживали ті трагічні часи, а й усвідомлення: потрібно усіма силами запобігати повторенню таких катастроф. Як відомо, у травні 1944 року за рішенням Держкомітету оборони СРСР кримські татари були примусово виселені зі своєї історичної батьківщини — території півострова. За різними оцінками, понад 46 відсотків переселенців загинули внаслідок депортації.


«Це страшні, катастрофічні цифри. Уявіть: лише за кілька місяців 1944 року, тільки за офіційними радянськими даними, загинули 16 тисяч осіб. Це більше, ніж ми втратили за час нашої російсько-української війни і трагедії на сході країни», — зізнався народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький.


Те, що депортацію кримських татар визнали геноцидом тільки зараз, на думку Миколи Княжицького, є великою помилкою. Та, мовляв, краще пізно, ніж ніколи. 


«Для відновлення історичної справедливості ми ініціювали це рішення, яке було прийнято Верховною Радою. Думаю, це значне досягнення. І зараз потрібно зробити усе, щоб міжнародна спільнота доєдналася до визнання примусового переселення 1944 року геноцидом», — вважає пан Княжицький.


І якщо із засудженням трагедій минулого українські парламентарії забарилися, то заплющувати очі на нинішні проблеми у Криму не бажають. Ще в одному пункті у прийнятій Постанові йдеться про етноцид стосовно кримськотатарського народу, який проводить уже сучасна Росія на окупованих українських землях. «Верховна Рада України заявляє, що системний тиск на кримськотатарський народ, репресії громадян України за національним принципом, організація етнічних і політично мотивованих переслідувань кримських татар, їхніх органів, таких, як Меджліс кримськотатарського народу, як Курултай кримськотатарського народу, на тимчасово окупованій території України з боку державних органів Російської Федерації, починаючи з початку тимчасової окупації, є свідомою політикою етноциду кримських татар. І якщо більшості з тих, хто чинив геноцид нашого народу 1944 року уже доведеться відповідати тільки перед історією, тому що їх немає серед нас. То тим, хто сьогодні коїть злочин етноциду, впевнений, доведеться відповідати ще в цьому житті», — каже Рефат Чубаров.


Ініціатори Постанови сподіваються, що уже до наступних роковин депортації кримських татар і інші країни засудять та визнають геноцидом ті події. Нагадаємо, за рішенням Верховної Ради 18 травня в країні оголошено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.