На Прикарпатті в Печеніжинській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) відбулась перша сесія. На засіданні представили нового голову Ігоря Довірака та депутатів, які пропорційно представляють вісім об’єднаних сіл Коломийського району, де проживають понад 19 тисяч осіб. Було обрано секретаря ради, виконком, затверджено склад постійних комісій. Селищний голова доповів про затвердження тимчасового регламенту ради та тимчасового статуту ОТГ, який винесено на громадське обговорення. Він запевнив, що керівництво Печеніжинської ОТГ погоджуватиме всі свої рішення з громадами, які до неї належать, та заручився підтримкою старост сіл, попередньо обумовивши їхні обов’язки.


Також мовилося про співфінансування з місцевого бюджету інвестиційних проектів і програм, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.


Нагадаємо, що, крім Печеніжинської громади, місцеві вибори успішно відбулись ще у двох ОТГ: Старобогородчанській (Богородчанський район, налічує 6200 жителів, до неї належить п’ять населених пунктів) та Верхнянській (Калуський район, налічує майже 11 тисяч жителів, до неї належить 12 населених пунктів). Показово, що головами цих громад люди обрали прихильників реформи місцевого самоврядування, які виступили ініціаторами об’єднання, — уже згаданого Ігоря Довірака, Миколу Філіповича та Ярослава Здерку відповідно. Усі троє добре розуміють, яку важку ношу взяли на свої плечі, проте запевнили, що докладуть максимум зусиль задля поліпшення життя своїх земляків.


Довідково


Невдовзі, як прогнозують експерти, на Прикарпатті буде створено ще сім об’єднаних громад, а також своє логічне завершення отримає процес утворення Бурштинської ОТГ, яка потребує зміни меж районів. Рішення з цього приводу має ухвалити Верховна Рада України. Згідно із затвердженим Перспективним планом об’єднання громад, в області має бути створено 63 ОТГ.

Івано-Франківська область.