Проект «Відкритий суд», який презентувала у Вінниці громадська організація «Відкрита Україна», дає можливість кожному охочому під час судового процесу контролювати роботу судді, прокурора та адвоката.

Як пояснив керівник проекту Станіслав Батрин, робити це можна з допомогою будь-якого відеозаписувального пристрою. «Судді вкрай негативно реагують на такі записи, — зауважив він. — Але це передбачено чинним законодавством — у статті 11 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» визначено, що будь-яка особа може проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду». За словами керівника проекту, названа стаття закону є ключовим елементом боротьби з корупцією та несправедливістю у судах.
Оголошено конкурс «Репортер Відкритого Суду». Для участі в ньому слід зареєструватися на сайті http://courtreporter. com. ua/, відзняти будь-які відкриті судові засідання та надіслати їх організаторам. Більше відео — більше шансів виграти цінні призи, серед яких ноутбуки, планшети, пристрої «Power Bank», навушники, моноподи, флешки.
— Фіксувати варто насамперед гучні справи, що мають суспільний резонанс, — уточнює Станіслав Батрин. — Записи судових засідань будуть викладені на сайті проекту, у мережі YouTube «Відкритий Суд» та в інших соцмережах. Проект передбачає створення відеодосьє на недобросовісних суддів з метою викриття їхньої непрофесійності, незаконних дій на шкоду інтересам держави та кожної людини. Мета нашого проекту — дотримання стандартів правосуддя та невідворотність покарання за відхилення від них.
Нагородження переможців відбудеться у палаці Верховного Суду України в Києві за участю відомих правозахисників.

Вінницька область.