У Києві біля Головпоштамту відбувся Всеукраїнський флешмоб «Не/залежні партії» (на знімку) у рамках кампанії «Стеж за грошима». Організатори акції — ВГО «Інститут Республіка» — прагнули привернути увагу громадськості, політиків та ЗМІ до необхідності набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції» та стимулювати Президента України все ж підписати його.

«Ми вважаємо, що цей закон, який Верховна Рада ухвалила ще 8 жовтня, дає можливість нашій політичній сфері стати більш незалежною, незаангажованою і справді почати представляти інтереси українців», — сказала кореспонденту «Голосу України» заступник голови ВГО «Інститут Республіка» Олександра Скиба.
На підтримку соціальної значущості заходу Олександра Скиба навела дані останніх досліджень, які проводив Центр Разумкова. Вони показали, що більше половини українців не довіряють партіям і вважають, що ті не представляють інтереси звичайних громадян.
«Ми хочемо продемонструвати різницю між політичними партіями, які фінансують олігархи, і тими, які фінансуватимуться з державної скарбниці. Якщо ми фінансуватимемо партії з бюджету, вони стануть більш незалежними. А молоді партії, які нині створюються, матимуть шанс пройти, у тому числі, і до Верховної Ради і краще подбати про громадян», — додала вона.
Одночасно з Києвом акція стартувала в Черкасах, Дніпропетровську, Скадовську, Херсоні, Тернополі та Ужгороді. Після неї активісти зі згаданих міст надіслали в адміністрацію Президента звернення з підписами громадян з вимогою підписати закон. До слова, «Стеж за грошима» — це Всеукраїнська кампанія, яка була започаткована перед місцевими виборами цього року з метою моніторингу витрат партій та кандидатів на політичну рекламу.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.