На цьому наголосив голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря в інтерв’ю Директору центру підтримки журналістів Віталію Жугаю в рамках проекту «Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам в Україні», який реалізується Данською радою у справах біженців в Україні у партнерстві з ВБФ «Право на захист» за фінансової підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Інтерв’ю транслювалося в ефірі програми «Погляд» інтернет-телеканалу UkrlіfeTV.


За словами Г. Немирі, офіційно в Україні вже зареєстровано півтора мільйона таких осіб, і їхня кількість постійно збільшується.


Г. Немиря нагадав, що спочатку уряд намагався ігнорувати цю проблему. «Не було політичної волі. Визнання цієї проблеми і початок розробки державної політики в цій сфері зайняли забагато часу», — сказав він, нагадавши про різні аспекти забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб: економічні, соціальні та політичні, включаючи забезпечення активного виборчого права.


У цьому зв’язку голова комітету повідомив про нещодавно ухвалений парламентом проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (№ 2166), який посилить забезпечення прав і свобод цієї категорії громадян на основі базових принципів ООН. Крім того, Г. Немиря нагадав про запропонований Комітетом з прав людини проект закону про внесення змін до Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (щодо компенсації вартості пошкодженого майна) — № 2167, винесення якого на розгляд парламенту, за словами голови комітету, блокується.


Як здешевити ліки


У Комітеті з питань охорони здоров’я відбувся круглий стіл на тему «Актуальні проблеми законодавчого регулювання обігу лікарських засобів та здійснення фармацевтичної діяльності», під час якого проведено аналіз законодавчих ініціатив, направлених на поліпшення ситуації у фармацевтичному секторі.


Серед них альтернативні законопроекти № 2162 та № 2162-1, якими пропонується нова редакція Закону України «Про лікарські засоби». Головною метою цих законопроектів є забезпечення доступності усіх верств населення до безпечних, ефективних та якісних ліків, створення нормальної конкуренції серед суб’єктів господарювання, зниження вартості лікарських засобів.


Учасники круглого столу зазначили, що обидва альтернативні законопроекти заслуговують на увагу і містять низку нових прогресивних положень, але потребують доопрацювання, в тому числі урахування рекомендацій, наданих ВООЗ, і запропонували розпочати роботу над об’єднанням цих двох законопроектів.


За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.