Тривалий час у жителів селища Курилівка Петриківського району Дніпропетровщини були серйозні проблеми з водопостачанням. Два роки тому стара водонапірна вежа почала руйнуватися, а потім і зовсім упала. Вода в будинках ледве текла, особливо потерпали в школі й лікарні.

 

— Стара вежа була із цегли й постійно руйнувалася. Половина споруди вже впала, вона нахилилося, але ще стояла, — згадує житель селища Роман Миршевка. — А після урагану торік звалилася взагалі.


Тоді на допомогу прийшли співробітники ДСНС: щоб населений пункт не залишився без води, установили стару залізну водонапірну вежу.


— Вона була 1965 року виробництва й не забезпечувала стабільним водопостачанням ані півтисячі жителів села, ані школу й лікарню, — розповів заступник голови облдержадміністрації Володимир Пруцаков.
Нинішнього року ситуацію почали виправляти.


— Щоб закінчити будівництво до початку холодів, щодня працювало десять осіб, — каже селищний голова Курилівки Сергій Гричановський. — Роботи проводили за рахунок обласного бюджету — витратили майже 610 тисяч гривень.


Тепер нову водонапірну вежу видно здалеку — висока споруда виблискує синьо-жовтими кольорами.


— Раніше в будинках вода ледь текла, особливо влітку. На другий поверх школи, де розміщено їдальню, взагалі не доходила, — додає Роман Миршевка. — Тепер тиск і в школі, і в лікарні нормальний.


Комфорт і економія


Крім питання з водопостачанням у курилівській школі вирішено проблему з опаленням — днями тут запрацювала нова система. Минулими роками взимку температура в приміщеннях сягала нуля.


— Стара система складалася тільки зі сталевих труб, не було навіть радіаторів, — зазначила директор Світлана Головата.


Цього року на всіх трьох поверхах школи змонтували пластикові труби й радіатори, поставили насоси, що регулюють температуру в кожному приміщенні.


— Це дає змогу зменшити енерговитрати на опалення школи. Думаю, економія буде істотною: майже п’ятдесят відсотків, — вважає голова Петриківської райдержадміністрації Андрій Столбченко. — На сучасну систему витратили понад мільйон гривень із обласних коштів.


Нині завдяки новим батареям, трубам і насосам у навчальному закладі тепло й затишно — температура в класах перевищує 20 градусів. Понад 160 школярів навчатимуться в комфортних умовах.

Дніпропетровська область.

 

Свято з нагоди ремонту школи.


Фото прес-служби ОДА.