Сергій Нігоян. Україномовний вірмен, який народився в Україні. Він обіцяв «стояти до останнього» за «свою країну» — і став першим Героєм Небесної Сотні. Сергія застрелили вранці 22 січня минулого року на вулиці Грушевського — у День Соборності та Свободи 20-річний хлопець дістав кульові поранення в шию й у голову.

 


На Дніпропетровщині шанують пам’ять свого земляка. У його рідному селі Березнуватівка Солонянського району встановлені надгробна плита та пам’ятник з написом «Сергій Нігоян — Герой України». На фасаді школи, в якій він вчився, з’явилася меморіальна дошка. Також на його честь назвали центральну алею. Дніпропетровська міська рада ухвалила рішення про перейменування проспекту імені Калініна в Красногвардійському районі міста на проспект Нігояна. Дніпродзержинські депутати планують перейменувати на його честь вулицю Тельмана. Йому присвячують спортивні турніри.


За громадянську мужність, патріотизм, героїчне обстоювання конституційних принципів демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції Гідності 21 листопада минулого року Сергію Нігояну було посмертно присвоєно звання «Герой України» з нагородженням орденом «Золота Зірка». Але водночас майже через два роки слідство так і не змогло встановити винних в убивстві Нігояна.

 

Дніпропетровська область.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.