Хоча епіцентром головних подій Революції Гідності була столиця України, у Криму українські патріоти теж усіляко підтримували гасла Євромайдану. Ось як про це розповідає безпосередній учасник тогочасних подій у Сімферополі, голова Кримського центру ділового та культурного співробітництва «Український дім» Андрій Щекун.

 

— 24 листопада 2013 року ми провели першу акцію руху «Євромайдан-Крим» на центральній площі Сімферополя біля стін Ради міністрів АРК. З декількома активістами прийшли на годину раніше й одразу зіткнулися з діями міліції, яка намагалася унеможливити проведення акції. До того ж проти 200 активістів Партія регіонів вивела майже  5 тисяч бюджетників. Оскільки нас весь час намагалися спровокувати, то ми пішли від Ради міністрів до Представництва Президента України в Криму, мотивуюче це тим, що до Азарова нам нема чого апелювати, адже підписання Угоди про асоціацію ЄС лежить уже виключно на главі держави. Тим самим уникли провокацій. І поки ми йшли центральними вулицями Сімферополя, до нас приєднувалося дедалі більше людей, тож згодом нас уже було майже 400 осіб. Акція загалом вдалася, ми уникли провокацій та реально пошили в дурні зігнану з бюджетних робочих місць масовку регіоналів.


Усі ті події досі стоять перед очима. Ми почувалися щасливими від того, що реально робили дуже важливу на той час справу. Та й для Криму була надзвичайною демонстрація проукраїнського проєвропейського руху, до якого з кожним днем долучалося дедалі більше прихильників...


Варто згадати і пам’ятати про всі допущені помилки і з цього зробити висновки, чітко усвідомивши: Крим маємо повернути. Який він буде після деокупації, хто проводитиме інформаційно-просвітницьку політику на майбутнє — все це виклики сьогодення, і вони потребують кардинального підходу.

 


На знімку: Андрій Щекун (у центрі) виступає під час кримського Євромайдану. Листопад 2013 р.


Фото надано Андрієм Щекуном.