Після закінчення форуму країн-економік Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) значна частина учасників перемістилася зі столиці Філіппін Маніли до столиці Малайзії Куала-Лумпур, де почався 27-й саміт Асоціації країн Південно-Східної Азії (АСЕАН). Туди ж вирушили і лідери Китаю, Японії і Південної Кореї, чиї країни не є членами АСЕАН. Прибули до Куала-Лумпур президент США Барак Обама, генсек ООН Пан Гі Мун, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, прем’єр Росії Дмитро Медведєв.

 

АСЕАН було утворено в серпні 1967 року. Тоді п’ять країн Південно-Східної Азії об’єдналися, щоб бути почутими на міжнародній арені й разом обстоювати інтереси регіону. Нині до складу АСЕАН входять десять країн-членів. Сім із них — Бруней, В’єтнам, Індонезія, Малайзія, Сінгапур, Таїланд і Філіппіни — є членами АТЕС. А ще до асоціації входять Камбоджа, Лаос і М’янма. У цих країнах мешкає 625 млн. громадян, на яких припадає 3,4% світового ВВП, майже 7% світової торгівлі, загальний обсяг економіки — 2,5 трлн доларів. З економічно сильними державами, такими як Китай, Японія, Південна Корея та інші, країни АСЕАН, проводячи зустрічі та консультації, використовують формат «АСЕАН +».


Нинішній саміт особливий тим, що на ньому передбачалося ухвалити заяву про створення Єдиної спільноти АСЕАН, яка б об’єднувала і країни-члени, і партнерів. Однак завдання було ще амбітніше: саміт мав підсумувати створення зони вільної торгівлі між членами АСЕАН. Угоду про ЗВТ було підписано ще 28 січня 1992 у Сінгапурі, однак різні країни мали різний ступінь готовності. Й тільки наприкінці 2015 року угода мала остаточно набути чинності.

Однак, як заявив на саміті прем’єр-міністр Малайзії Наджиб Разак, переговори стосовно однієї з найбільших у світі зон вільної торгівлі АСЕАН не вдасться завершити до кінця цього року. «Враховуючи проблеми, з якими ми зіткнулися, а також цінність цієї угоди, доведеться використати більше часу на переговори», — сказав він. У підсумку на саміті підписали Куала-Лумпурську декларацію про створення співтовариства АСЕАН та декларацію про розвиток АСЕАН до 2025 року.


Саміт АСЕАН також став майданчиком дискусій щодо найактуальніших світових та регіональних проблем: координації дій та співпраці між партнерами стосовно розвитку економіки й торгівлі, забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки, боротьби зі стихійними лихами. І, звичайно, найбільш актуальних на сьогодні питань — миру, стабільності й боротьби з тероризмом.


Активно обговорювалась на саміті тема розбудови штучних островів у Південно-Китайському морі, адже кілька країн-членів АСЕАН так само, як і Китай, мають претензії на ці території. «Ситуація у Південно-Китайському морі — це тест на єдність і ефективність для АСЕАН, — заявив прем’єр-міністр Сінгапуру Лі Сянь Лун. — Будь-які прорахунки можуть призвести до конфліктів, які поставлять під загрозу мир і стабільність в Азії», — додав він. США та Японія стверджують, що Китай створив уже не менш як сім штучних островів, котрі можуть мати подвійне призначення, зокрема бути військовим аеродромом чи морською базою. Барак Обама закликав припинити будь-яке будівництво та мілітаризацію у спірних районах заради стабільності в регіоні. Учасники саміту виступили за створення так званого «кодексу поведінки» в Південно-Китайському морі, в основі якого лежить стриманість і відмова від провокацій та застосування сили.


Серед найголовніших питань саміту — світова терористична загроза. В боротьбі з нею повинні об’єднатися усі країни. Такою була головна тема виступу генсека ООН Пан Гі Муна. Барак Обама  заявив: «Знищити ІДІЛ — це не лише реалістична ціль. Це буде зроблено». Також він закликав Росію зосередитися на боротьбі з угрупованням ІДІЛ, а не на захисті друга Асада. На що Дмитро Медведєв парирував за відомим принципом: «самі винні».


Що стосується решти учасників, то вони були одностайні в тому, що від ролі АСЕАН залежить мир і стабільність у регіоні.