У ніч із 21 на 22 листопада Крим на шосту годину поринув у пітьму в буквальному сенсі цього слова. Без електропостачання залишилися всі великі міста та інші населені пункти.
Резервні джерела живлення підключили приблизно за шість годин  після аварійного відключення ЛЕП, що подають енергію до Криму. На території півострова запроваджено режим надзвичайної ситуації, який обмежує споживання електроенергії, роботу розважальних установ, використання світлової зовнішньої реклами. Вечірньої пори і на ніч відключатиметься зовнішнє освітлення в кримських містах. Для економії електроенергії тролейбуси на маршрутах вирішено замінити автобусами.

Кинуто всі резерви

Водночас лікарні, підприємства водоканалу працюють у звичайному режимі: підключено резервні джерела живлення. У минулому й нинішньому роках в Криму встановлено понад тисячу дизель-генераторів потужністю від 5 до 1800 кВт на всіх соціально значущих об’єктах і об’єктах життєзабезпечення: аеропорти, лікарні, пологові будинки, хлібозаводи, підприємства водоканалізаційоного господарства,  органи влади тощо. Тому немає збоїв в аеропорту, на поромній переправі, автовокзалах. Працює міський телефонний і мобільний зв’язок, Інтернет, телебачення та радіо.
Для покриття дефіциту електроенергії кинуто всі резерви. Зокрема, зараз використовуються 13 мобільних газотурбінних електростанцій сумарною потужністю до 300 МВт. Мобільні станції розраховані на роботу під час аварійних ситуацій або в пікові періоди покриття навантаження. Але навіть із урахуванням переключення на резервні джерела живлення кримським споживачам все одно не вистачає майже 450 МВт.

А жоден військовий об’єкт не постраждав

Активісти блокади стверджують, що припинення поставок електроенергії спрямоване проти окупантів. Водночас не можна не відзначити: російських військових на півострові не більш як 40 тисяч, а без світла залишилося майже 2 мільйони людей. Крім того, об’єкти Чорноморського флоту, в тому числі й кораблі, мають автономні джерела енергопостачання. Найбільше постраждали пересічні мешканці.
Ефект від продовольчої блокади, розпочатої громадянськими активістами на адміністративному кордоні України й Криму 20 вересня, також виявився прямо протилежним. Російські постачальники активно ринули на кримський ринок і наповнили його. Так, ціни стали вищі, але дефіциту продовольства немає.
Тепер — енергоблокада. Кому вона вигідна?
Складається враження, що акції, які проводять на кордоні з півостровом «блокадники», вигідні насамперед... Росії і кримській владі. Обмеження з енергопостачанням Криму підганяє Москву прискорити прокладення енергокабелів з території Краснодарського краю на півострів. Якщо раніше обіцяли, що першу чергу на 400 МВт буде здано наприкінці грудня, то зараз темпи зростуть удвічі, повідомив журналістам у Сімферополі «міністр палива й енергетики» Криму Сергій Єгоров. До літа наступного року буде прокладено другу чергу — на 450 МВт.
Це якщо говорити про економічну складову нинішньої ситуацію. Коли говорити про політичний аспект, то учасники блокади дають не просто козирну карту, а цілого «джокера» а руки російської пропаганди, яка знову створюватиме для кримчан образ ворога в особі українців, що проживають на «материку».

Крим.