На Закарпатті за три дні випало півтори місячні норми опадів. Найінтенсивнішим дощ був у районі міста Рахів та селища Усть-Чорна Тячівського району, внаслідок чого підтоплено цілі населені пункти, житлові споруди й об’єкти інфраструктури у Тячівському, Рахівському, Міжгірському, Воловецькому та Іршавському районах. Загалом 401 дворогосподарство (в тому числі 168 житлових будинків), 17 гектарів сільгоспугідь, пошкоджено три дерев’яні та два металеві мости.

 

 

Про ситуацію й рятувальні роботи, які повсюдно тривають в області, журналістам на брифінгу розповіли начальники — облуправління Держслужби з надзвичайних ситуацій Роман Гудак (на знімку в центрі), обласного центру з гідрометеорології Василь Манівчук (праворуч) і Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак (ліворуч).


Як зазначив Роман Гудак, для відкачування води та прочищення водовідвідних придорожніх канав від облуправління ДСНС залучали 13 одиниць техніки та 67 чоловік особового складу. Рятувальники відкачали більш ніж півтори тисячі кубометрів води з майже двохсот домогосподарств. Володимир Чіпак зауважив, що негода пошкодила два кілометри дамб і півтора кілометра берегоукріплень. У горах паводкова хвиля сягала понад два метри тридцять сантиметрів, а на рівнинній частині Закарпаття — до п’яти метрів. Щоб убезпечити область від руйнівних наслідків підтоплень у майбутньому, необхідно налагодити систематичне й достатнє фінансування програми протипаводкового захисту «Тиса».


Василь Манівчук констатував, що найближчими днями погода на Закарпатті залишатиметься стабільною. Температура знижуватиметься. Гідрометеорологи не очікують суттєвих опадів до суботи. У неділю область «відвідає» ще один циклон, однак повторних підтоплень, твердять фахівці, не буде.

Закарпатська область.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

У зв’язку зі складною ситуацією в деяких частинах Чопа воду взагалі відключили, а в інших вона забруднена й непридатна для вживання. Допомагають городянам у цій складній ситуації прикордонники. Чисту воду набирають зі свердловини на одному з підприємств, а потім розвозять по різних вулицях. Насамперед — до шкіл та дитячих садків.


Фото надане облДСНС.