Пілотів російського Су-24, збитого вчора на кордоні Туреччини та Сирії, попереджали про вторгнення в чужий повітряний простір 10 разів. Про це йдеться у заяві міністерства оборони Туреччини. Мало того, військові поінформували, що в повітрі було помічено одразу два військові літаки. Правдивість їхніх слів підтверджує політна карта, яку в Твіттері оприлюднило турецьке відділення CNN. До карти додається коментар: «Політ радіолокатора на збитому військовому літаку, вилученого турецькими військовими».

 

Тим часом у Кремлі відреагували на падіння російського Су-24 традиційно. Прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков заявив, що інформації стосовно інциденту мало, тому коментувати нічого. Але «ми знаємо достовірно, що літак перебував у повітряному просторі Сирії». Соцмережі одразу відреагували на цей виступ анекдотом: «Пєсков заявив, що льотчики зі збитого Су-24 встигли не тільки катапультуватися, а й звільнитися з ВПС Росії».


Слід нагадати, що російські військові літаки не вперше порушують повітряний простір Туреччини. МЗС країни кілька разів виступало з нотами протесту з цього приводу. В одній із них, зокрема, було попереджено, що країна залишає за собою право збивати літаки-порушники. Нещодавно на кордоні Туреччини вже було знищено неопізнаний літаючий апарат, який виявився російським безпілотником. Цього разу Туреччина вимагає скликати позачергове засідання Ради Безпеки ООН, щоб обговорити поведінку Росії у повітряному просторі.


Президент Росії Володимир Путін назвав аварію російського Су-24 на сирійсько-турецькому кордоні «ударом, який нам завдали в спину спільники терористів». Про це він заявив на зустрічі з королем Йорданії Абдаллою ІІ, передає ТАСС.


Також із заявою виступив офіційний представник відділення ООН у Женеві Ахмад Фаузі. «Інцидент з російським військовим літаком може ускладнити ситуацію по боротьбі з тероризмом в Сирії», — цитує політика Reuters. Він нагадав, що РБ ООН ухвалила резолюцію з боротьби з тероризмом, але цю боротьбу слід здійснювати, дотримуючись законів.


А тим часом, як повідомило РІА «Новости», Рада Федерації РФ заявила, що «Туреччина бере участь в міжнародній провокації, якщо вірити словам наших військових про обставини інциденту» і що «Росія вимагатиме вичерпних пояснень від турецької сторони у зв’язку з цим».


І є передчуття, що Москва ці «пояснення» таки отримає. І не тільки від Туреччини, а й з боку НАТО, членом якої вона є. Учора агентство АFР повідомило, що НАТО скликає позачергове засідання.