Українська сторона поінформувала членів Латвійського парламенту про останні політичні події в Україні в контексті протистояння російській агресії, стан та перспективи реалізації нагальних внутрішніх реформ, про безпекову ситуацію на сході України та перспективи імплементації Мінських домовленостей в контексті останнього загострення ситуації в частинах Донецької та Луганської областей. У цьому контексті було підкреслено необхідність продовження збереження персональних та секторальних санкцій, запроваджених проти Росії після анексії Криму та початку конфлікту на Донбасі. Українська сторона висловила особливу вдячність Латвії за надання послідовної та твердої підтримки Україні для захисту суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. Було також висловлено особливу вдячність за гуманітарну допомогу, що надається Україні урядом і громадянами Латвії, зокрема, в лікуванні українських військовослужбовців, організації відпочинку та реабілітації дітей із сімей військовослужбовців і внутрішньо переміщених осіб.


Представники парламенту Латвії акцентували увагу на своєму намірі розширити співпрацю в політичній, економічній і гуманітарній сферах, відзначили важливість співпраці на рівні відповідних комітетів. Було високо оцінено започатковану в березні 2015 року ініціативу парламентів країн Балтії та Північної Європи щодо розвитку міжпарламентської співпраці з Україною. Продовженням згаданої ініціативи стане візит в Україну Спікера Саейму Латвії Інари Мурнієце на початку наступного року.


Голова латвійської парламентської делегації Ояріс Калниньш окремо підкреслив важливість реалізації скоординованої політики ЄС щодо України, суть якої полягає у наданні необхідної допомоги для ефективній протидії російській агресії та забезпечення широкого сприяння з метою реалізації внутрішніх реформ. У цьому зв’язку, за словами О. Калниньша, важливим політичним сигналом на підтримку України має стати рішення ЄС про запровадження безвізового режиму для нашої держави.


Сторони також визнали нагальну необхідність об’єднання зусиль з протидії агресивній пропаганді Російської Федерації, яка проводиться проти України та ЄС. Було погоджено, що одним із напрямків у цьому контексті є подальший розвиток пан-європейського російськомовного канала для протидії дезінформаційній кампанії з боку Росії.