На те, що «Динамо» постарається виграти в «Порту» на його полі, ми дуже сподівалися. Такий успіх залишав надію на вихід із групи. Але що отак переконливо кияни здолають «драконів» у їхньому «лігві», либонь, мало хто міг передбачити. А наші хлопці виявилися молодцями й подарували нам незабутній вечір.

Важливий був цей поєдинок і для «Порту». Адже для виходу до плей-оф йому вистачило б і нічиєї. Але португальська команда з цим завданням, зрештою, не впоралася. Хоча перед цим у поточному турнірі вона не програла жодного разу.
Отже, підопічні Сергія Реброва, як ми вже відзначали, прекрасно виконали поставлене завдання. Вони були напрочуд мобільні, не втрачали пильності протягом усього матчу й перевершили суперника в багатьох ключових компонентах. А головне — вони демонстрували якісні командні дії.
Склалося враження, що «дракони» були налаштовані надто поблажливо. Близькість плей-оф зіграла з ними злий жарт. Ця дуже сильна команда зіграла значно нижче своїх можливостей. А причиною цьому було насамперед «Динамо».
До перерви господарі майже не створили жодного гострого моменту. Тоді як у гостей відзначилися небезпечними ударами Дерліс Гонсалес і Денис Гармаш, котрий влучив у стійку воріт. А ще Жуніор Мораес змарнував нагоду, невдало зігравши на добиванні.
Однак працю українського колективу було винагороджено. За десять хвилин до кінця першого тайму Андрій Рибалка заробив пенальті, який холоднокровно й ефектно реалізував Андрій Ярмоленко.
У другому таймі «Порту» очікувано почав більше проводити часу з м’ячем, але оборона киян, як і раніше, майже не давала збоїв. Понад те, гості продовжували відповідати небезпечними контрдіями, пресингували навіть біля воріт суперника. У підсумку Гонсалес зміцнив перевагу динамівців. Хоча той гол йому забити допоміг... Ікер Касільяс, який неупевнено відбив удар парагвайця, запустивши «парашут» собі за спину.
У кінцівці зустрічі «Порту» все-таки вдалося декілька разів розкрити київську оборону, але без результату. Рахунок так і не змінився. У підсумку «Динамо» здобуло переконливу і заслужену перемогу й скоротило відставання від «Порту» до двох очок. Наздогнав «драконів» після успіху в Ізраїлі й «Челсі».
Враховуючи, що в заключному турі (2 грудня) чемпіон України вдома зіграє з аутсайдером групи «Маккабі», а лідери проведуть зустріч між собою, у киян істотно підвищилися шанси на вихід до плей-оф. Усе, як кажуть, у наших руках: потрібно з будь-яким рахунком обіграти клуб з Тель-Авіва. І це гарантія виходу до 1/8 фіналу.

***

Сергій Ребров:
— Я радий, що ми використали свої моменти. Пробити по воротах 17 разів у виїзному матчі з таким клубом — це непросто. Радий, що здобули дуже важливу перемогу. Раніше я вже казав, що ми досить добре вивчали суперника, і це нам значно допомогло. На зустріч проти нас «Порту» вийшов із трьома опорниками, явно сподіваючись зіграти унічию. Але коли господарі пропустили, то випустили гравця атакувального плану.
Судячи з результату, ми не так вже й багато дозволили створити «Порту», який славиться своїм контролем м’яча й комбінаційною грою. Хоча ми нічого нового не робили. Так само, як і в чемпіонаті України, ми намагалися зіграти компактно й агресивно. У нас сьогодні все виходило, хоча хлопці багато терпіли до останньої хвилини. Терпіли навіть ті, хто просив заміну. Думаю, що за 10 хвилин до кінця матчу в них уже не було сил. Ми могли і поступитися, і звести матч унічию, але виграли, бо були командою і всі гравці билися один за одного.
Я б не радив тепер закидати «Маккабі» шапками, бо вони, мовляв, не набрали жодного очка. В чемпіонаті України маємо теж матчі, коли всі розуміють, що ми повинні обігравати суперника. Але важливо розуміти, за рахунок чого можна виграти. Тепер готуватимемося до матчу чемпіонату з «Чорноморцем», а після цього вся увага буде до «Маккабі».

 

 

Андрій Рибалка заробив пенальті.

 

 

Олександр Шовковський продемонстрував високий клас.

Фото uefa.com.