Першими словами, які вимовила Аріна Шугалевич (на знімку) з міста Дубровиця, були звичні «тато», «мама», затим «дякую». Але в два рочки її лексикон уже поповнився сотнями назв міст. Із цим багаже» маленька Арінка взяла участь у конкурсі для обдарованих дітей, який проводив Національний реєстр рекордів України, в номінації «Максимальна кількість відтворених напам’ять столиць світу». І, як на диво, в свої два роки й один місяць увійшла в число переможців, назвавши поспіль 194 столиці світу. Відтепер її ім’я буде в Книзі рекордів України.

За умовами конкурсу, батьки мали називати країну чи визначні її місця, а діти в свою чергу — столицю цієї країни. Аріна назвала правильно 194 столиці світу, а Лев Бондаренко з Харкова перерахував 207 столиць. Зважаючи на вік (2 і 6 років), перемогу віддали обом фіналістам.
Аріна, окрім знань, виявила також непритаманну для такого віку розсудливість і кмітливість. Приміром, Італію вона ідентифікувала за наявністю там Колізею, Францію — Ейфелевої башти, Йорданію — за храмом Зевса. А ще, коли навіть дорослі не могли визначитися зі столицею Суринаму — найменшої за площею південноамериканської країни, вона без заминки і перекручень спокійнісінько назвала Парамарибо.
Батьки Аріни, які підтримували її в конкурсі, стверджують, що вона змалечку виявляє свої здібності. У шість місяців почала говорити. У рік розповідала завчені віршики. А захоплення географією виникло з маминої ініціативи. Якось вона в Інтернеті побачила, як діти змагалися в знанні столиць. Сподобалося. І батьки вирішили розвивати пам’ять дочки у такий само спосіб. Науку підкріпили ще й атласом, географічними мапами та посібниками. Тепер Арінине захоплення гідно оцінене дипломом Національного реєстру рекордів України.

Рівненська область.

Фото надане автором.