«Раніше Україна заборонила польоти російських авіакомпаній до України. Ми очікували, що Росія скасує свою незаконну заборону на перевезення та транзит над своєю територією для українських авіакомпаній. Але вона як завжди не погодилася на законні вимоги української сторони. Саме тому уряд України приймає рішення про введення заборони на всі транзитні прольоти для всіх російських авіакомпаній через повітряний простір України», — повідомив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк. 

 

Нагадавши, що для військових російських літаків та транзиту військових вантажів така заборона вже діє, він також зауважив, що рішення про заборону ухвалюється ще й через значне загострення війкової та зовнішньополітичної ситуації. «Росія може використати український авіаційний простір для здійснення провокацій, тому це питання як національної безпеки країни, так і відповідь Російській Федерації на її агресивні дії», — підкреслив глава уряду. 


Ще одне доручення прем’єра стосується припинення закупівлі «Нафтогазом України» російського газу. «Бо вони щось переплутали — це не вони нам не постачають газ, а ми в них не купуємо», — сказав він і додав, що нинішні європейські цінові пропозиції набагато кращі від російських.


Оцінюючи очікування від початку дії Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС та запровадження у зв’язку з цим російських санкцій, А. Яценюк застеріг, що «на кожне російське рішення буде відповідне українське». А враховуючи, що внаслідок московських обмежень вітчизняний експорт зменшиться на 600 мільйонів доларів США, уряд ініціює створення закордонних торговельних представництв. «Відповідно до законодавства це належить до компетенції Президента, та я переконаний, що він підтримає ініціативу уряду про створення восьми торговельних представництв — у Брюсселі (Європейський Союз), Вашингтоні (США), а також у Китаї, Єгипті, Німеччині, Польщі, Швейцарії та Туреччині», — повідомив прем’єр.


Звернувшись до теми парламентсько-урядової співпраці, А. Яценюк закликав Верховну Раду вже у четвер повернутися до ухвалення приватизаційних законопроектів, дати можливість провести чесну і прозору приватизацію та прибрати будь-які політичні впливи на державні компанії. Так він прокоментував те, що «вже у восьмий чи дев’ятий раз» не вдалося проголосувати за приватизаційний пакет законодавства. «Державні компанії повинні перестати бути годувальницями політичних сил, і єдиний правильний шлях управління такими компаніями — це приватизація під час прозорих та конкурентних конкурсів із залученням іноземних інвесторів», — зазначив глава уряду та висловив сподівання, що приватизаційні законопроекти», які вже «рік не приймаються в стінах парламенту», таки буде ухвалено.


«Ті політикани, які нині дуже багато розповідають про реформи, не мають жодного уявлення про те, як працює економіка та в яких умовах Україна вистояла 20 місяців», — сказав прем’єр і запевнив, що уряд за 20 місяців провів такі радикальні реформи, яких досі не змогли запровадити навіть в окремих країнах ЄС. Запропонувавши політикам боротися не за свій політичний рейтинг, а за рейтинг країни, А. Яценюк закликав ухвалити той бюджет, який відповідатиме домовленостям із Міжнародним валютним фондом, та ту податкову реформу, яка забезпечить як інтереси підприємців, так і інтереси всіх громадян України. «Це, з одного боку, означає послаблення для бізнесу, а з другого — держава зобов’язана забезпечити фінансування армії та всіх соціальних виплат. І запропонована урядом податкова реформа є найкращою базою для збалансування бюджету та економічних інтересів», — переконаний прем’єр.


Під час засідання міністр інформації повідомив про відновлення мовлення в зоні АТО, віце-прем’єр Геннадій Зубко розповів про реалізацію інфраструктурних проектів на території Донецької та Луганської областей за кошти Європейського інвестиційного банку, а міністр фінансів Наталія Яресько презентувала законопроекти про реструктуризацію зобов’язань громадян в іноземній валюті та заборгованості юридичних осіб.