Сьогодні в Києві відбудеться VІІІ Всеукраїнська конференція з міжнародною участю «Молочний бізнес — 2015». Серед питань: багатьом переробникам не вистачає обсягів молока для завантаження потужностей. Тому закупівельні ціни на сировину зростають — за місяць сире молоко подорожчало майже на гривню, повідомляє «Інфагро».

Одна із причин дефіциту — поголів’я корів скорочується. Правда, не так активно, як улітку. На початок листопада в країні нарахували 2 238 тис. голів, що на 5,2 % менше, ніж торік.
З початку листопада ціни на сировину в Україні стрімко зростають. У середньому фермерське молоко коштує 5,4-6 грн./кг, але щоб залучити додаткові обсяги, переробникам доводиться платити від 6 грн./кг, а на сьогодні така ціна для багатьох молочних компаній економічно не вигідна. Адже споживчий попит усередині країни зменшується. Постачання до Росії, на ринок якої підприємства-експортери переважно орієнтувалися у попередні роки, заборонене. А надії на швидку диверсифікацію молочного експорту не виправдалися. Безумовно, географія товарних потоків змінилася, але обсяги експорту такі, що не можуть істотно вплинути на загальну ситуацію в галузі.

Фото автора.