Багатогодинний марафон довкола висунення претендентів на посаду голови Полтавської облради та голосування, що розпочався минулої п’ятниці й тривав у вівторок, завершився безрезультатно. Жоден із чотирьох кандидатів не набрав необхідної кількості голосів. Формально найпалкіші суперечки між депутатами та представниками громадськості, які також активно впливали на перебіг сесії, стосувалися суто процедурних або «побічних» питань. Скажімо, змін до Регламенту чи оцінки поведінки одного з депутатів, який дозволив собі показати громадському діячеві середній палець...


Однак насправді такі словесні баталії та мітингові пристрасті біля трибуни, що іноді переходили навіть у штовханину, стали тільки відлунням жор-сткого міжпартійного й олігархічно-кланового політичного протистояння на всеукраїнському рівні. Кожен із впливових гравців вітчизняного політикуму хоче бачити себе «хазяїном» центрової Полтавщини.


Тож за безпосередньої участі їхніх представників в облраді «полюси» протистояння сформувалися довкола найбільших фракцій — «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» і «Батьківщини».


Заздалегідь домовившись про підтримку із ситуативними союзниками, кожна з них висунула свого кандидата на голову. При цьому, скажімо, «Солідарність» узагалі «забула» про перший номер свого виборчого списку — нинішнього голову обласної ради Петра Ворону. Останній у перший сесійний день сам висунув свою кандидатуру тільки за наполягання громадськості. Тож до бюлетеня для голосування занесли прізвища одразу двох представників фракції «Солідарність» — Петра Ворони та першого заступника голови ОДА Андрія Пісоцького. Їхнім суперником став представник «Батьківщини», бізнесмен із Кременчука Євген Холод, котрий набрав найбільшу кількість голосів — 38. Для остаточної перемоги йому не вистачило підтримки п’ятьох депутатів.


Пісоцький і Ворона, яких підтримали, відповідно, 27 і 10 обранців громади, у другий сесійний день уже не претендували на цю посаду. Замість них з Євгеном Холодом змагався інший висуванець «Солідарності» — полтавський бізнесмен Геннадій Коваленко. Зрештою, обидва претенденти зібрали однаковий «урожай» голосів на свою підтримку — по 40. Тож обом для обрання головою не вистачило по три голоси. За таких умов навіть пропозиції оголошувати перерву в роботі сесії чи продовжувати її викликали «гарячі» дискусії. Особливо обурили громадськість наміри частини депутатів розтягнути закулісні політичні «торги» ще майже на два тижні. Тож їм пропонували взагалі «саморозпуститися» й оголосити нові вибори обласної ради. Та після бурхливих дебатів і скандального підрахунку голосів «за» і «проти» продовження роботи сесії депутати розійшлися до четвертого грудня. Тоді відбудеться третя спроба обрати нового голову облради.


Полтава.

 

У залі, де обирали голову облради, час від часу спалахували мітингові пристрасті.


Фото автора.