Японія здійснила перший у своїй історії комерційний запуск супутника. 


Як повідомило Японське аерокосмічне агентство (JAXA), ракета Н2А вивела на космічну орбіту супутник Telstar 12 VANTAGE канадського оператора супутникового зв’язку TELESАT, який передаватиме сигнал більш як на 200 телеканалів світу, «накриваючи» величезну територію Європи, Африки та Південної Америки.


Супутник працюватиме на висоті 36 тисяч кілометрів. А відділився він від ракети на висоті 34 тисячі кілометрів, що вже є унікальним, адже досі ракети піднімали супутники лише на 300 кілометрів, а потім їх виводили на високу орбіту, використовуючи можливості їх власного двигуна. Конструктори корпорації Mіtsubіshі вдосконалили двигун ракети настільки, що він може тепер доставляти супутники майже на задану висоту, і цим зберігає їх ресурси для виконання безпосередньої роботи.


До 2020 року Японське аерокосмічне агентство (JAXA) та Mіtsubіshі Heavy Іndustrіes мають намір запустити ракету нового типу — Н3, витрати на запуск якої будуть наполовину менші, ніж нинішньої Н2А, а технічні характеристики значно вищі. За рахунок цього Японія має перспективу зайняти до 10% ринку комерційних запусків супутників.


Токіо.