Це головне запитання, яке хвилює, без сумніву, всіх кримчан. Нормального енергопостачання на півострові практично немає. За останніми даними, 1038 населених пунктів, в яких проживають понад мільйон людей, знеструмлено.

 


Припинено рух тролейбусів, а багато магазинів, у тому числі й великі торговельні мережі, закриваються. Причина проста — немає можливості підтримувати роботу холодильників, в яких зберігається швидкопсувна продукція.
Найбільший попит сьогодні мають побутові генератори. Це обладнання, яке працює на бензині. Їх потужності (2,2—3 кВт), як правило, вистачає тільки на те, щоб лампочка в будинку горіла, працював телевізор або холодильник. Тиждень тому вартість такого генератора становила приблизно 100—150 доларів, а нині його продають за 300—400 у.о.


Заняття в кримських школах, дитсадках припинено до 30 листопада. Графік так званих віялових відключень не дотримується взагалі. Нагадаємо: Крим може самостійно виробляти майже 300—400 МВт за потреби приблизно в 1,2 тис. МВт. Дефіцит електроенергії без України покрити немає можливості. Росія, яка перекинула до Криму дизель-генератори, не здатна впоратися із забезпеченням кримських споживачів стабільним енергопостачанням.
Про необхідність економії електроенергії звертається не тільки влада, а й священики. Так представники різних конфесій закликали віруючих до дбайливого використання електроенергії по місцю роботи і проживання. Складно спрогнозувати, як саме відреагують жителі Криму, в тому числі й віруючі, на це звернення, яке має, швидше за все, політичний, а не практичний характер.


Водночас влада Сімферополя з учорашнього дня обмежила роботу розважальних і закладів громадського харчування до 20.00, а алкоголь продається до 17.00.


Сімферополь.


Фото автора.

 

Від темряви Крим може врятувати «електричний обмін»

 

Електропостачання окупованого Криму може бути відновлено, якщо Росія виконає хоча б одну з вимог протестуючих кримських татар. Про це заявив лідер кримських татар Мустафа Джемілєв у коментарі «Крым.Реалии».


Народний депутат України й один з ініціаторів «громадянської блокади» Мустафа Джемілєв 24 листопада на брифінгу в Києві сказав, що впродовж трьох днів подача електроенергії в Крим буде част-ково відновлена. Але наступного дня відкоригував свою позицію: мовляв, електрика повернеться на півострів, якщо Росія виконає хоча б одну з вимог протестувальників.


За словами депутата, українська влада наполягає на поновленні поставок електроенергії до Криму, оскільки, за умовами договорів, укладених між Києвом і Москвою, Україна змушена платити РФ великі штрафи за збої. Водночас, як стверджує Джемілєв, кримські татари вважають, що енергетична блокада повинна тривати. Найближчим часом Джемілєв сподівається обговорити ситуацію, що склалася, із Президентом України Петром Порошенком.

 

ТОЧКА ЗОРУ

 

Юрій СМЕЛЯНСЬКИЙ, експерт «Майдану закордонних справ»:


— Самозабезпеченість Криму електроенергією не перевищує 20 відсотків від потреби. Може бути незначно збільшена генерація за рахунок вмикання дизельних генераторів. Ці потужності окупаційна влада передусім спрямує на потреби свого військового угруповання, підтримку роботи спецслужб, установ псевдовлади, лікарень. Підприємства і населення отримуватимуть електроенергію в останню чергу. Фактично Крим очікує колапс у сфері життєзабезпечення. Україні, за великим рахунком, енергетична блокада нічим не загрожує.


Обсягів виробленої генерації в Україні достатньо. Є резерви. Щодо поставок вугілля Росія може ввести обмеження. Але є ринок і пропозиції. Звісно, можуть виникнути короткочасні труднощі. Що ж стосується атомної енергетики, то Москві не вигідно переривати контакти і втрачати великий український ринок. Та й запас міцності в нас є. Крім того, тривають процеси переорієнтації на західних постачальників.


Ольга СКРИПНИК, координатор Кримської правозахисної групи:


— Питання з постачанням електроенергії до Криму пов’язано з конкретним злочином — вибухами електроопор. Це призвело до непередбачуваного вимкнення світла. Якби таке рішення було України як держави, то всі відповідні служби виявилися б готові до цього. Нині це серйозна загроза для мирного населення... Якщо організатори акції блокади півострова хочуть вести певні дії, спрямовані на окупанта, то вони мають впливати або на військові частини, або на російську владу. З одного боку, Росія несе відповідальність за цю території, але з другого — Україна досі постачала туди світло і тому логічно, що ставитиметься запитання, чому вона нині так поводиться зі своїм населенням.


Якщо говорити про РФ, то для неї Крим — дуже важливий стратегічний район. Думаю, Москва зробить усе, щоб провести сюди світло. І це стане дуже серйозним підґрунтям для пропаганди, з якою важко буде боротися.


Записала Юлія КІНЗЕРСЬКА.