Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу зробив гучну заяву перед членами своєї Партії справедливості й розвитку. За його словами, з контрольного центру країни тільки протягом 5 хвилин 10 разів попередили льотчиків невідомого літака про те, що він перебуває у повітряному просторі Туреччини. «Незважаючи на це, він продовжував політ, і ми були змушені знищити його. Ще раз підкреслю — його збили за моїм особистим розпорядженням», — сказав Ахмет Давутоглу.


Він заявив, що не хотів такого розвитку подій, але зазначив: кожен повинен зважати на право Туреччини захистити свої кордони. «Так, Росія — приятель Туреччини, і Анкара не хоче припинення і загострення відносин з Москвою, але ми повинні захищати свій повітряний простір», — додав турецький прем’єр.


Нагадаємо: 24 листопада винищувач турецьких ВПС F-16 збив російський бомбардувальник Су-24М, який, згідно із твердженнями Анкари, порушив її повітряний простір у районі кордону із Сирією. Російська сторона наполягає на тому, що Су-24М перебував над сирійською територією і не вторгався в межі Туреччини.


Штурман бомбардувальника Костянтин Мурахтін, який врятувався, заявив журналістам, що перед стрільбою зі зброї F-16 не було ніякого попередження. І взагалі не було контакту двох екіпажів.


Міністерство оборони Туреччини в середу представило громадськості серію аудиозаписів про попередження екіпажу невідомого літака про те, що він порушив кордон. І лише після цього було відкрито вогонь.


«Тут турецькі військово-повітряні сили. Ви наближаєтеся до турецького повітряного простору. Негайно змініть напрямок польоту на південь», — чутно на одному із записів.


Турецькі ЗМІ повідомляють, що в середу до міністерства оборони країни було запрошено військового аташе РФ, якому дали прослухати ці записи й пояснили: літак, який порушив повітряний кордон, був збитий після того, як його екіпаж не відреагував на попередження пілотів винищувача. Зроблено це відповідно до правил про реакцію на подібне порушення.