На тлі гострих заяв Єврокомісії про неможливість фінансової підтримки газопроводу «Норд Стрім-2», що йдуть урозріз з реальною політикою Берліна, який називає цей проект виключно комерційним, активізувалася офіційна Варшава. З приходом до влади нового уряду Польща робить дедалі рішучі кроки з метою заблокувати будівництво.


Треба визнати, що на цьому фронті успіх поки частковий. В протидії проекту «Газпрому» Варшава може розраховувати поки що на підтримку Латвії, Литви, Словаччини та України. Не виявили інтересу до участі в такій коаліції Угорщина та Чехія. Угорці ведуть з «Газпромом» переговори щодо нової довгострокової угоди про поставки та розміщення в їхніх газосховищах більшої кількості блакитного палива. Таким само шляхом йдуть і чехи, які мінімізували забір газу від Словаччини, а розпочали його імпорт з «Північного потоку-1» через газопроводи «Gazela» і «OPAL».


Тому Варшава інтенсифікувала активність в інституціях ЄС. І небезуспішно. Група Європейської народної партії в Європарламенті (ЄП) уже визнала проект «Норд стрім-2» таким, що суперечить стратегії ЄС у сфері диверсифікації джерел постачання і транзитних шляхів енергії та збільшує залежність спільноти від російського блакитного палива. Комісія ЄП з питань промисловості, наукових досліджень і енергії ухвалила польський звіт, в якому «Норд Стрім-2» визнано поважною загрозою для деяких країн-членів ЄС.

Фактичним союзником польської позиції залишається і Єврокомісія, яка дала гарантії, що нова труба мусить відповідати європейському енергетичному законодавству, зокрема, в аспекті недопустимості ситуації, щоб одна фірма (а цього добивається «Газпром») була власником, оператором і виробником сировини, яка транспортується газопроводом. Але й це ще не весь набір інструментів протидії. У Варшаві заявляють про готовність використання «важкої артилерії» — подання позовів до Німеччини в європейські суди у зв’язку з блокуванням газовими трубами «Норд Стрім» можливостей розвитку польських портів у Свиноуйсті та Щецині. Водночас польський уряд форсує альтернативний «Норд Стрім-2» проект «Baltіc Pіpe» — газопровід між Польщею і Данією для імпорту норвезького газу, який Єврокомісія внесла до списку 195 енергетичних інвестицій спільноти.


Варшава.