Парламент і уряд мають невідкладно знайти підходи до реформування фіскальної системи і проекту бюджету на наступний рік. На цьому Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив після завершення наради за участю представників профільних комітетів, Прем’єр-міністра і міністра фінансів.


В. Гройсман назвав зустріч важливою, зазначивши, що відбувся обмін думками з приводу поглядів на податкову реформу і формування бюджету на 2016 рік. «Думаю, що Прем’єр-міністр і міністр фінансів почули позицію народних депутатів — керівників профільних комітетів та фракцій, і вважаю найголовнішим завданням знайти спільний підхід до податкової реформи, до формування бюджету, до того, щоб були знайдені всі необхідні рішення, і вони знайшли підтримку в стінах парламенту», — сказав він.


Голова Верховної Ради зазначив: уряд планує внести законопроекти щодо податкової реформи і бюджету в парламент другого грудня. Досягнуто домовленості «негайно об’єднати зусилля» і спільно попрацювати над максимальним узгодженням усіх позицій у цих документах до внесення.


«Ми чудово усвідомлюємо, що є важливі завдання, які потрібно виконати всередині країни, що необхідно забезпечити соціальні виплати і стандарти, — зауважив глава парламенту. — Ми обговорювали низку питань стосовно стандартів освіти, охорони здоров’я, йшлося про незмінність курсу на децентралізацію фінансів. Ці параметри мають бути враховані в новому бюджеті». Не менш важливим Володимир Гройсман назвав виконання міжнародних зобов’язань, у тому числі, у контексті співпраці з МВФ, зазначивши, що «тут також важливо знайти правильні фахові рішення».


Голова Верховної Ради наголосив, що податкова система має бути не «репресивною машиною», а стимулом для розвитку економіки і створення робочих місць, а також сталою. Тому впродовж трьох-п’яти років необхідно запровадити мораторій на внесення змін до неї. Для системної роботи залишається лише місяць, підкреслив він. «Цей тиждень є ключовим, оскільки є всі можливості, щоб уряд з парламентом напрацювали спільний підхід. Дуже важливо, щоб був діалог, і початком такого діалогу можна вважати сьогоднішню зустріч», — заявив він.


Відповідаючи на запитання, В. Гройсман зазначив, що країна має увійти в 2016 рік з новою податковою системою і новим бюджетом, але не «під ялинку». За його словами, швидкість минулорічного ухвалення бюджету була об’єктивно обумовлена, але нині «робота має бути більш професійною, чіткою і злагодженою». «Підприємці, бізнес, економіка мають відчути, що є незмінні правила, і ці правила дають можливість розвиватися, виходити на нові міжнародні ринки, забезпечуючи у такий спосіб економічне зростання і стабільність», — підкреслив він.


«Закликаю і уряд, і комітети, і керівників фракцій та груп об’єднатися, щоб знайти спільне правильне рішення для країни», — сказав В. Гройсман. Нині ця ініціатива, за його словами, на боці Кабміну.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.