Рік тому народні депутати восьмого скликання склали присягу

На початку каденції парламент показав приклад ефективної роботи: створив коаліцію, оперативно схвалив програму діяльності уряду, прийняв Державний бюджет тощо. Але згодом розпочалися серйозні протиріччя. Незважаючи на це, Верховній Раді вдалося ухвалити та напрацювати низку законодавчих актів, які відкладалися роками. Це доленосні рішення щодо боєздатності армії, національної безпеки, міжнародної політики, боротьби з корупцією та реформування правоохоронної системи, спрощення візового режиму з Євросоюзом, децентралізації тощо. Отже, у Верховної Ради восьмого скликання є всі передумови стати справжнім центром прийняття рішень і дискусійним майданчиком для змін у країні.
Своїми думками щодо роботи парламенту з «Голосом України» поділилися політологи.
Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала:
— Ця Верховна Рада до кінця себе не вичерпала. У неї є резерв! Закони, які стосуються наших зобов’язань насамперед перед Європейським Союзом, є позитивними. Всі інші — приймаються рефлекторно. Народні обранці повинні зосереджуватися на тих сферах діяльності, котрі забезпечують виживання держави. Хоча парламент оновився більше, ніж наполовину, якість законів залишає бажати кращого. Ця Верховна Рада вміє пристосовуватися до ситуації, коли є певні виклики, тиск громадськості. Вона здатна ставити в порядок денний нагальні питання. Але є проблема — неякісна підготовка проектів.
Директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко:
— Добре те, що парламент дослухається до думки Президента, суспільства, ЗМІ і Заходу. Тому й ухвалюються необхідні закони. Але нині говорити про результати доволі складно, оскільки одна з головних функцій Верховної Ради — прийняття Державного бюджету. Якщо народні обранці з цим упораються, то за працю можна поставити чотири з мінусом.
А загалом робота законодавчого органу викликає розчарування. Це пов’язано з тим, що люди, на яких ми сподівалися, а це журналісти, представники Майдану, фронтовики, мали б стати драйверами парламентських рухів. Але, крім сутичок і пасивної поведінки, нічого не побачили.
Голова корпорації стратегічного консалтингу «Гайдарика» Костянтин Матвієнко:
— Позитивним моментом в роботі Верховної Ради є ухвалення Коаліційної угоди, але, на жаль, її виконання відсутнє. Крім того, новий закон про вибори вважаю прогресивнішим, ніж попередній. Також дуже важливо, що почалася робота над змінами до Конституції. Що стосується «безвізового пакета», то це імітація впровадження безвізового режиму та антикорупційної діяльності. А взагалі в парламенті бачимо жорстку суперечність, і нічого більше.
Керівник Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов:
— Дуже добре, що відбулося певне оновлення Верховної Ради, зокрема з’явилися люди з Майдану, журналісти. Тому цей парламент став прозорішим, і вплив суспільства на нього є набагато сильнішим. Головна проблема — прийняття деяких законопроектів із порушенням Регламенту. Тому і якість цих документів страждає. Ще одна вада цього парламенту — лобістські законопроекти.
Крім того, відносини між членами коаліції набувають конфліктного характеру. Тому не виключаю в наступному році дострокових парламентських виборів.

ЗДОБУТКИ

— ухвалення Коаліційної угоди,
— новий закон про вибори,
— початок процесу над змінами до Конституції.

 

 

27 листопада 2014 р. Відкриття І сесії Верховної Ради України VІІІ скликання. Текст присяги народного депутата отримує Дмитро Ярош.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

 

 

27 листопада 2014 р. Відкриття І сесії Верховної Ради України VІІІ скликання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.