У столиці планують відкрити унікальний музей. Кількаповерховий підземний бункер — командний пункт штабу протиповітряної оборони міста часів Другої світової війни (на знімку) — днями передали на баланс Національного військово-історичного музею України. Далі його планують відреставрувати і розмістити в ньому експозицію, присвячену історії усіх фортифікаційних споруд столиці і відновленню правди про оборону Києва 1941 року.

Кілька років цей об’єкт, розміщений у самому центрі міста, на вулиці Ярославів Вал, був  нічийним. «Цей кількаповерховий бункер, зведений ще перед Другою світовою, у роки війни був командним пунктом ППО. Пізніше його переобладнали в елітне бомбосховище для поважних мешканців сусіднього будинку. Потім — перебудова, розпад Союзу — і про бункер взагалі забули. Єдині, хто до нього навідувався, безхатченки і урбанексплорери. Саме останні і розповіли нам про занедбаний командний пункт», — зізнався «Голосу України» голова військово-історичного товариства «Спадщина» Володимир Федько.
У березні 2013-го пан Федько з товаришами уперше потрапив до бункера. Відтоді вони провели понад 30 експедицій, намалювали плани поверхів, звернулися до Міноборони з ініціативою створити тут музей. В оборонному відомстві цю ідею підтримали, допомогли вирішити питання із «загубленими» документами і перевели об’єкт на баланс військового музею. Але ілюзій, що відновити об’єкт Міноборони зможе самотужки, у відомстві не мають. Тому розраховують на допомогу небайдужих меценатів та волонтерів. Володимир Федько переконаний: музей у кількаповерховому підземному бункері просто приречений на успіх. Тим паче, що розміщується він у самому центрі міста і майже ідеально зберігся.
Тим часом Міноборони намагається врятувати ще одну пам’ятку за кілька кроків від щойно віднайденого бункера — будинок, де народився відомий авіаконструктор Ігор Сікорський. 2000 року його родинний «маєток» передали в оренду благодійному фонду, який обіцяв врятувати історичну будівлю. Утім, за 15 років не було зроблено майже нічого. Нині Міноборони намагається розірвати цей договір оренди та повернути ледь уцілілу будівлю в своє управління. Учора мало відбутися засідання суду першої інстанції у цій справі. На момент верстки номеру інформації щодо результатів засідання не було.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.