Учора в Києві, в Скандинавській гімназії, стартувала VІІ науково-практична конференція «Модель ООН: Сканді-2015». Модель ООН називають школою дипломатії, можливістю зрозуміти світові політичні процеси, навчитися ухвалювати рішення і знаходити компроміси. Учасники, а нинішнього року це 35 команд від шкіл та ВНЗ України, імітують засідання органів системи ООН, виступають у ролі дипломатів, обговорюють нагальні питання зовнішньої політики.

Діти і молодь, що живуть в країні, де триває війна, мабуть, гостріше за інших розуміють цінність миру. «І хоч як це парадоксально, але розв’язувати глобальні проблеми людства доведеться саме їм», — зауважила під час відкриття конференції директор Скандинавської гімназії Тетяна Пушкарьова.


Але чи треба, щоб діти грали в дорослі дипломатичні ігри? З цим запитанням «Голос України» звернувся до асистента з публічної інформації Представництва ООН в Україні Тамари Береш. «На думку експертів з освіти, у тому числі ЮНІСЕФ, гра покликана активізувати уяву дитини, — зауважила Тамара. — Модель ООН — це прекрасна ініціатива, яку варто впроваджувати у школах, незважаючи на те, чи діти в майбутньому оберуть собі шлях, пов’язаний з роботою в дипломатії, чи ні». Хоча, до слова, Тамару Береш, яка в студентські роки також пройшла шляхами Моделі, гра привела в міжнародну царину. «Модель ООН — це можливість перевтілитися в політичного лідера, представника своєї або чужої держави. Це проекція: я — сьогодні і я — в майбутньому. Представництво ООН однозначно підтримує таку ініціативу», — заявила Тамара.


Підтримує її і Україна, перед якою зараз стоять неабиякі виклики. Постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв у відеозверненні до учасників конференції зауважив, що «ООН нині переживає не найкращі часи в своїй історії». «Непрості завдання стоять і перед делегацією України в ООН. З одного боку, слід розв’язувати глобальні питання. З другого — питання окупації України, Криму і агресії на сході». На жаль, у цих проблем немає швидкого подолання. І хтозна: може, відповіді на поки що риторичні запитання: «Як побороти світовий тероризм, запобігти анексіям і війнам?» зможуть колись знайти і учасники таких ігор.