Український агросектор готовий виступити гарантом продовольчої безпеки Туреччини, заявив міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко на своїй сторінці у Фейсбуці.


На його думку, якщо традиційні партнери цієї держави застосують санкції, тобто припинять постачати зернові, Україна готова збільшити поставки зерна, кукурудзи та олії щонайменше удвічі. Туреччина — наш давній і надійний партнер, ми готові виступити гарантом її продовольчої безпеки.


Отож Україна зможе замінити Росію на турецькому ринку. Хоча б яким було рішення російської сторони, воно не має вплинути на продовольчу безпеку Туреччини. Україна має вдосталь продукції відповідної якості, щоб забезпечити потреби турецьких споживачів у разі введення експортних обмежень з боку Російської Федерації.


За 10 місяців 2015 року Україна вже експортувала до Туреччини аграрної продукції на майже 566 млн. доларів, серед якої зерна на понад 55 млн. і олії — на майже 75 млн. У разі запровадження Москвою продовольчого ембарго Україна може істотно збільшити ці показники.