Уже понад тиждень Крим перебуває в режимі надзвичайної енергетичної ситуації через підрив ліній електропередач на території Херсонської області. Півострів енергетично залежний від материкової частини України, звідки надходило більше двох третин необхідної електроенергії. Нині її подачу перекрили, і Крим виживає за рахунок двох малопотужних електростанцій і дизель-генераторних установок, що доставляються сюди Росією. Але вони допомагають тільки відрегулювати графік віялових відключень у містах і районах: світло вмикають на дві-чотири години на добу.

 

Лікарні підключили до генераторів. У місті працюють маленькі магазини, які живляться від бензинових генераторів, великі торговельні мережі закриті. Але перебоїв із продуктами поки що немає. Думка кримчан із приводу ситуації змінюється. Спочатку настрої були шапкозакидацькими, мовляв, нехай відключають, виживемо. Однак наприкінці минулого тижня, коли почали закривати всі промислові підприємства для економії електроенергії, а працівників відправили в неоплачувані відпустки, перестали ходити тролейбуси, а маршрутки стали набиватися під зав’язку, з’явилася інша риторика.


— З роботи нас відправляють додому, дитина в дитсадок не ходить, зарплату я не одержу, а попереду Новорічні свята. Що буде, я просто не знаю, — каже Ольга, мешканка Сімферополя.


У такій ситуації — чимало городян. Вони не можуть зрозуміти, за що їм таке лихо, адже серед них достатньо людей, які не голосували на референдумі в березні минулого року й не приймали «кримську весну»...


***


Через енергетичний колапс у кримських зоопарках мерзнуть тварини. Особливо дісталося мавпам з Південної Америки, яких тримають у ялтинському зоопарку «Казка» і сафарі-парку «Тайган» в Білогірському районі.

Звірів почали кутати в ковдри, але це навряд чи вирішить проблему. Під загрозою голоду опинилася найбагатша колекція левів і тигрів, які також перебувають у цих зоопарках. Зберігати великий запас м’яса через економію електрики просто ніде.


Крим.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

«Керівник» Криму В. Аксьонов наприкінці минулого тижня зняв з посади «міністра» ПЕК. А іншим чиновникам заборонив давати коментарі журналістам щодо ситуації з енергопостачанням. Це викликало чутки про те, що незабаром доведеться вводити на півострові комендантську годину.


А щоб кримчани одержували тільки «правильну інформацію», Аксьонов розпорядився відключити ефірні українські телеканали, що транслюють передачі на міста й села північних районів півострова. У Севастополі цю ініціативу втілили в життя заздалегідь і творчо: графік подачі електроенергії склали так, що коли в одному районі можуть дивитися телевізори, то в провайдера живлення відключене. Така само картина й з Інтернетом: у більшості районів міста мережа працює тільки одну годину на добу.


Вл. інф.