Зранку на дільницях — переважно пенсіонери, які, попри негоду, прийшли голосувати.


«Я завжди голосую, мене й умовляти не треба, — каже 58-річна мешканка Іллічівського району Ірина Вікторівна. — Очікую від виборів нової влади, яка буде на користь місту. Потрібно навести лад і чистоту. Тому що будь-який бік нашого життя тут у плачевному стані. І житлово-комунальне господарство, і школи, і лікарні».


У бюлетені — 22 кандидати на посаду міського голови та 13 партій, які виборюють місця в раді.


На одній із дільниць у Приморському районі жінці, яка прийшла проголосувати перша, вручили букет квітів. «Іду на роботу, змінниця чекає, попередила, що трохи затримаюся. Дуже рада, що дільниця відкрилася вчасно», — не приховує емоцій Тетяна.

 

У перші дві години голосування на дільницях було більше спостерігачів і журналістів, ніж виборців. Станом на 11-ту годину свій голос віддали лише п’ять відсотків маріупольців. Не врятувало ситуацію й голосування на дому. В обідню пору стали підтягатися люди середнього віку та молодь. На деяких дільницях журналісти помітили організоване підвезення виборців. Утім, закон тепер не вважає підвезення порушенням.


Сплеск активності виборців голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Жебрівський пояснив графіком роботи городян: мовляв, о 15-й годині зміна на заводі закінчилася — і люди вирушили голосувати. Загалом явка становила 37,4 відсотка.


Перші підсумки засвідчують: більшість маріупольців прислухалися до «заводського гудка» у прямому й переносному розумінні. За результатами підрахунку 42,2 відсотка протоколів серед кандидатів на посаду міського голови лідирує самовисуванець Вадим Бойченко, директор із персоналу та соціальних питань Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча (72,6 відсотка голосів). Більшість депутатських крісел у міській раді, за прогнозами, дістанеться Опозиційному блоку: за даними 38,3 відсотка опрацьованих бюлетенів, партія набрала 62,4 відсотка голосів. На другому місці — політична партія «Сила людей» (8,9 відсотка). До міської ради також може пройти партія «Наш край»: на час підготовки публікації ця політична сила мала 5,2 відсотка голосів.


Громадські спостерігачі від Донецької обласної організації «Комітету виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА зафіксували в Маріуполі 20 інцидентів, а в Красноармійську, де того ж дня також проходило голосування, — два. Серед порушень — випадки фотографування бюлетенів, спроби винесення, незаконна агітація, перешкоджання спостереженню тощо. Також спостерігачі зафіксували такі тенденції, які напряму не є порушеннями, але фактично балансують «на межі»: поквартирний обхід та заклик іти на вибори, підвезення виборців, а також представники екзитполу, які перебували у приміщенні для голосування.


Вибори в Маріуполі відзначилися безпрецедентними заходами безпеки. На блокпостах на в’їздах до міста військові й міліція посилено перевіряли весь транспорт і пасажирів, а охорону громадського порядку в день голосування здійснювали майже тисяча правоохоронців.

 

Вадим БОЙЧЕНКО, кандидат на посаду Маріупольського міського голови, самовисуванець:


— Ми повинні сформувати нову молоду команду небайдужих людей, які житимуть проблемами міста, замінити ту корупційну складову, яка засиділася в міському управлінні. Бюджетні процеси повинні бути максимально прозорі. Маємо системно попрацювати з подоланням бідності. Зробити соціальну карту маріупольця, доступні ліки для мешканців, котрі перебувають на межі виживання. Можливо, соціальний хліб і соціальну воду. Тому що для міста ключовою є й проблема води.

 

Максим БОРОДІН, кандидат на посаду Маріупольського міського голови, партія «Сила людей»:


— Ми хочемо стати тим криголамом, який розколюватиме моноліт Опоблоку. Наше завдання — відійти від кулуарщини, від традицій, які склалися роками «договірняків». Ми все виноситимемо на публіку. Жодні спроби домовитися з нами не пройдуть. Наполягатимемо, щоб усі трансляції були відкриті — засідання міської ради, виконкому. Демонструватимемо, що перед виборами можна не лише «засіяти» лавочками, дитячими майданчиками та асфальтом, а й продуктивно працювати протягом усього терміну.

 

Маріуполь


Донецької області.

 


На знімках: на виборчій дільниці; жінки з ансамблю «Берізка» співали на вулиці біля виборчої дільниці, так і сказали: «Тому що вибори — це свято».

 

Маріуполь. На виборчій дільниці.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.