Тисячі жителів Кривого Рогу вийшли в неділю на віче до будівлі міськради із протестом проти результатів другого туру виборів міського голови. Десятки активістів, серед яких були представники добровольчих батальйонів, разом із народними депутатами прорвалися до приміщення, зайнявши перший поверх, де вирішили створити Раду представників громади, Громадську варту та Антикорупційну комісію.

 


— Люди на народному вічі прийняли рішення не визнавати результатів виборів, які було сфальсифіковано. До того ж вони вирішили піти далі — і вимагають від Верховної Ради не визнавати вибори до міськради, — заявив народний депутат від «Самопомочі» Семен Семенченко. — Люди ухвалили рішення щодо створення Громадської варти — це громадське формування для підтримки порядку. Прийняли рішення відкрити приймальні народних депутатів, збирати факти розкрадання міста і звернутися до парламенту з вимогою нових виборів.


Під вечір учасники віче почали розходитися. При цьому була запланована зустріч активістів і народних депутатів з керівництвом міської поліції — щоб отримати інформацію про перебіг розслідування кримінальних проваджень, відкритих за скаргами виборців.


Нагадаємо, що раніше громадські організації міста зверталися до народних депутатів Соболєва (на знімку) та Семенченка із проханням не дестабілізувати ситуацію в Кривбасі.


— Кривій Ріг обрав міським головою Юрія Вілкула. Результати виборів підтвердили й міжнародні спостерігачі з ЄС, й суди, й Центральна виборча комісія, — заявив лідер громадської організації «РУХ Сприяння» Олександр Ігнатенко. — Не треба дестабілізувати ситуацію в Кривому Розі. Хочете проводити мітинги — проводьте у своїх містах. Дайте Кривбасу нормально жити й працювати.


Представники трудових колективів міста, працівники культури, освіти, представники профспілкових організацій і духівництво також зверталися до Президента України Петра Порошенка і з проханням зберегти в місті громадянський мир і захистити вибір криворіжців.


— «Самопоміч» повинна припинити нав’язувати Кривому Рогу Юрія Милобога, котрий програв вибори, — заявив журналістам заступник командира 53-ї бригади ЗСУ Андрій Лещин. — Для цієї посади він занадто слабкий. Потрібно, щоб були результати роботи на благо міста й країни. Довіру людей потрібно заслужити, а не намагатися купити. Юрію Вілкулу Милобог не конкурент.


Не обійшлося в неділю й без провокацій. Як повідомили в поліції міста, близько 14.30 на номер «102» надійшов анонімний дзвінок з інформацією про те, що хтось з активістів приніс у будівлю вибухівку. Тому людей з будівлі було евакуйовано. Під час обшуку жодних пристроїв не виявлено.

Дніпропетровська область.


Фото 0564.ua