В Івано-Франківську говорили про народний основний закон країни. На базі Прикарпатського національного університету (ПНУ) імені В. Стефаника відбулася громадська зустріч, на якій основним питанням обговорення було створення нової Народної Конституції України.


Участь у дискусії взяли науковці та студенти університету, фахівці в сфері конституційного права, громадські активісти, представники органів місцевого самоврядування, журналісти. З метою започаткування загальнонаціонального, інклюзивного процесу створення нової Конституції Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) ініціює в усіх регіонах країни, в тому числі, і прифронтових зонах серію громадських обговорень, покликаних розпочати конституційний процес, в основі якого лежатиме всеохоплюючий суспільний діалог, що є обов’язковою нормою демократичних держав. Результатом цього процесу має стати проект нової Конституції, створеної як компроміс усіх зацікавлених сторін, який дозволить зберегти цілісність і суверенітет країни.


Керівник установи Сергій Кіщенко зазначив, що організатори таких зустрічей акцентують увагу не на суті самих змін, а на тому, що відбуватись вони мають у формі національного діалогу, коли кожен громадянин може взяти участь в обговоренні положень Конституції і відповідно запропонувати якісь зміни. В свою чергу народний депутат України І—ІV та VІ скликань Тарас Стецьків нагадав, що до кінця цього року парламент повинен розглянути і проголосувати чи не проголосувати 300 голосами за зміни до Конституції. Адже всі вважають, що Основний Закон слід змінювати, питання тільки в який спосіб. Тому ініціатори проекту «Народна Конституція» пропонують приймати її текст на спеціально скликаних установчих зборах за участю не тільки політиків, а юристів, експертів, філософів, представників духовенства. Для того, щоб запустити цей процес, наша коаліція напрацювала закон і найближчим часом, за словами доповідача, його буде запропоновано на розгляд Верховної Ради. Якщо колеги підтримають, то «це б відкрило дорогу до обрання в 2016 році спеціальних установчих зборів, представники яких після опрацювання Конституції винесуть її на всенародне обговорення», — наголосив Т. Стецьків. На переконання експертів, Конституція, яка приймається за результатами широкого суспільного обговорення, має не лише більшу легітимність, а й створює у громадян відчуття відповідальності та бажання захищати і обстоювати її положення. Окрім згаданих експертів, спікерами цієї зустрічі були також Геннадій Друзенко — провідний фахівець у галузі конституційного права, Дмитро Український — експерт Центру політико-правових реформ та політик Віктор Жердицький.