Зимові свята завжди істотно «під’їдають» бюджет прикарпатців. А з врахуванням того, що сьогодні вартість і продуктів харчування, і речей зростає чи не щодня, то новорічно-різдвяні вихідні виллються у чималу копійчину. Перший в переліку — день Святого Миколая. Усі батьки намагаються зробити дітлахам подарунки під подушку.


У магазинах та на ринках Івано-Франківська солодкі подарункові пакунки коливаються в ціні від 20 до 100 гривень. Кілограм вагових добрих цукерок — від 60 до 150. Приблизно така ж історія із смачним печивом. В останні дні листопада популярні фрукти на ринках і в «маркетах» різнилися в ціні на гривню-дві й коштували: мандарини, апельсини — до 30 гривень за кіло, хурма — 60, грейпфрут — 40, гранат — від 45 до 50, лимон — 40, ківі — 28—30, яблука — від 10 грн. Проте це не межа. Передсвятковий досвід попередніх років свідчить, що в той час, як магазинна мережа стримуватиме ціни, намагаючись розпродати усе, «базарники» навпаки гнатимуть їх угору. Але до свят ще майже місяць й мешканці міста прораховують різні варіанти, вишукуючи де можна купити одні й ті ж продукти, але дешевше. За м’ясом та овочами вигідніше ходити на ринки, а от за крупами та борошном — до магазинів. Найбільше городян шокують ціни на рис, гречку та капусту, яку у листопаді купували для закваски. Щодо названих круп, то за словами спеціалістів, ціни на них в області відображають загальнодержавну картину. Після анексії Росією Криму, який був постачальником рису для України, цей продукт здебільшого став для нас імпортним. А ціну на гречку диктують місцеві виробники, які її вирощують, але вдома не переробляють. Як наслідок, транспортування і переробка у сусідніх областях здорожчують кінцеву продукцію майже наполовину. До того ж прикарпатські підприємці прогнозують чергове подорожчання, стверджуючи, що останній стрибок долара безслідно не мине. Передусім, це торкнеться кондитерських виробів, сировину для яких здебільшого закуповують за кордоном.

Івано-Франківська область.