Після дворічної перерви, зумовленої рішенням Міжнародного суду ООН в Гаазі, який наклав заборону на китобійний промисел, чотири японські кораблі, 160 спеціалістів та членів екіпажів 1 грудня вирушають в Антарктику. Наукова місія цієї експедиції передбачає спостереження за китами в океані, а також їх вилов «у наукових цілях».


Як повідомило міністерство сільського господарства, лісівництва та рибальства країни, до Міжнародної комісії із вилову китів було спрямовано новий дослідницький план, який враховує вимоги Міжнародного суду. До нього внесено корективи з 29 пунктів. Зокрема вилов китів-смугастиків, про що йшлося на суді, буде зменшено на дві третини — до 333 на рік.


Міжнародна комісія з вилову китів, створена згідно з Міжнародною конвенцією з регуляції китобійного промислу від 1946 року, ще тридцять років тому запровадила заборону на вилов китів з комерційною метою, однак залишила «лазівку» у вигляді можливого вилову «задля науки». Цим користувалася тривалий час і Японія, виловлюючи майже тисячу китів на рік. Однак Міжнародний суд ООН у березні 2014 року вирішив, що традиційний для Японії вилов китів-смугастиків має припинитися. Суд поставив вимогу відкликати всі ліцензії, видані згідно з японською дослідницькою програмою в Антарктиці, і не видавати їх надалі. Водночас Токіо не раз зазначав, що кити, на яких вони полюють «з науковою метою», не є вимираючим видом, а вживання китового м’яса — традиційне для країни.


Австралія вже розкритикувала рішення Японії відновити вилов китів з дослідницькою метою. Міністр охорони природи Грег Хант назвав неприйнятним «убивство під прикриттям наукових цілей». І звинуватив у цьому не тільки Японію, а й інші країни. Протестує проти вилову китів в Антарктиці й Нова Зеландія. А групи «Грінпіс», які й раніше активно протистояли китовому промислу, обіцяють чинити ще рішучіший спротив.


Однак Токіо, спираючись на попередні міжнародні договори, сподівається таки одержати спеціальну ліцензію на вилов обмеженої кількості китів.


А тим часом експедиція вирушила у напрямку Південного полюса. Передбачається, що вона триватиме до березня наступного року.


Токіо.