Театр без професійних акторів, заздалегідь продуманих сценаріїв, досконалої режисури, але з чіткою тематикою: реальні історії переселенців з Донбасу. Всіх тих, хто бачив війну і повернувся живим. Саме такі вистави відтепер можна побачити в Києві в «Театрі переселенця».
Проект з’явився навесні цього року. Його ініціював німецький режисер Георг Жено. Сам він волонтером побував на Донбасі й став свідком визволення Слов’янська. На основі поїздки створив документальну виставу. Її герої — школярі, які розповідають про пережите в зоні конфлікту... Згодом Георг вирішив створити виставу, де головними героями виступлять переселенці, змушені залишити свої домівки через бойові дії. Так і з’явився перший твір театру «Де Схід?».
Куратором театральної постановки й одним із творців «Театру переселенців» є український драматург Наталія Ворожбит (восени 2015-го журнал «Фокус» включив її в список 100 найвпливовіших жінок України).
«Що таке документальний театр? Звучить суперечливо. Але це місце, де немає прописаних діалогів і придуманих сюжетів. Люди просто розмовляють з глядачами. Безумовно, вони продумують те, що говоритимуть. Але їх монологи як у житті, не «причесані»: в залі звучить жива мова із характерними їй атрибутами», — розповідає Наталя.
Георг Жено зазначає: театр сьогодення має бути соціальним і терапевтичним. «Будемо ставити не лише вистави на основі історій переселенців, а й створимо для тих людей робочі місця, психологічно підтримуємо. У нас немає кастингу, ми готові залучати всіх бажаючих», — каже співрозмовник. На підтвердження цього у постановках задіяно фольклорний ансамбль «Дивина», який переїхав із Донецька до столиці.
Серед партнерів театру Посольство ФРН в Україні, Міжнародний інститут сучасного театру Democracy. dok, німецький театр Maxіm Gorkі Theatr, Театр документальної п’єси «Театр. doc», Міжнародний театральний інститут ІTІ, Громадська організація «Новий Донбас», Мала академія наук України. До речі, театр отримав грант від Goethe-Іnstіtut в Україні на реалізацію своїх проектів. Протягом року плануються гастролі по Україні, в тому числі і у визволених містах Донецької та Луганської областей. Ну а репетиційна база театру знаходиться на території кіностудії імені Довженка — в центрі «DІYA».

 

 

Алік Сардарян, учасник АТО, режисер, Наталія Ворожбит, автор проекту, український драматург, Георг Жено, автор проекту, німецький режисер, Олексій Карачинський, автор проекту, військовий психолог, Ірина Дунигова, актриса.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.