У Києві — справжня НП. Через зсув ґрунту впала підпірна стінка житлового багатоповерхового будинку. В результаті пошкоджено кілька гаражів та автівок, які завалило землею та рештками укріплень. На щастя, минулося без людських жертв. Сталося це у ніч на вівторок у будинку на проспекті Червонозоряний, 14. «Майже 80 осіб, мешканців 38 квартир будинку, було оперативно відселено. Тимчасово — до найближчих шкіл. На місці тривають геодезичні та інші дослідження для того, щоб ми мали чітку і достовірну інформацію щодо причин», — повідомила «Голосу України» Юлія Грамотна, радник заступника голови КМДА Петра Пантелєєва. Між тим чи не найбільше шокує той факт, що з 2005 року(!) мешканці горе-будівлі зверталися до міської влади з проханням звернути увагу на стан схилу, на якому зведено їх дім. Весь цей час їх просили почекати. Дочекалися?


«Уже 2005 року почали з’являтися тріщини довкола будинку. Відтоді усе тільки погіршувалося. Влітку цього року почали обвалюватися бордюри. Ми писали в усі інстанції. У відповідь чули: робіт тут на майже 5 млн. грн., таких грошей немає, тому доведеться чекати...» — розповідає мешканка будинку Олена.


Те, що «час очікування» майже збіг, мешканцям будинку стало зрозуміло зранку в суботу. «Ще минулої п’ятниці ми за будинком паркували авто. Тоді побачили нові досить значні тріщини. А у ніч з п’ятниці на суботу поїхала частина підпірної стіни», — пригадує Олена. Знову, переконує киянка, відповіддю на їхні звернення стало запевнення, що нічого страшного не відбулося, будинку нічого не загрожує. Коли ж частина стінки, яка поїхала, завалилася на гаражний кооператив — проблеми стали очевидні і для чиновників.


«У нас на першому поверсі живе жінка з двома дітьми. Одне — взагалі немовля. І це провалля утворилося у них просто під вікнами. Наш під’їзд не відселяли. Але ця тріщина до вікна нашої кімнати дійшла. Невеселий, чесно кажучи, краєвид... — каже Олена. І хоч мешканців будинку начебто запевняють, що багатоповерхівці нічого не загрожує, цього разу вірити чиновникам жінка відмовляється. — Якщо є можливість, то краще десь перебути. Ми на дачу виїжджаємо».


Поміж собою мешканці будинку, особливо чоловіки, шепочуться: якщо опади у столиці не припиняться і не буде проведено якихось оперативних і дієвих робіт, дім може за інерцією сповзти у прірву. Хоча і сподіваються, що він вистоїть.


Самі мешканці припускають, що певні порушення могло бути допущено ще на етапі будівництва. Адже будинок є відносно новим — менше 20 років експлуатації. І зведений на верхівці схилу. Утім, офіційного висновку все-таки чекають від відповідних інстанцій. До речі, за фактом зсуву розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 275 — порушення правил, що стосуються безпечної експлуатації будівель і споруд. Як повідомили у прес-службі столичного управління Національної поліції, відомості про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. До слова, зведенням цього об’єкта займалася кримська компанія «Консоль».


Учора на місці подій активно працювали і рятувальники, і комунальники, і геодезисти. На вечір було анонсовано засідання оперативного штабу. До цього говорити про причини, наслідки та шляхи вирішення ситуації, що склалася, чиновники не бралися.


У Києві повинен бути резервний житловий фонд на випадок надзвичайних ситуацій. Про це заявив київський міський голова, голова КМДА Віталій Кличко. Крім того, керманич міста зазначив, що столична влада проводить внутрішнє розслідування. І якщо від мешканців будинку були скарги, а чиновники не відреагували, винні притягнуть до відповідальності.

 

ПРЯМА МОВА

 

«Питання щодо цього будинку справді були. Важко коментувати, що і чому робилося чи не робилося 10 років тому... Та, на жаль, це не єдиний зсувонебезпечний об’єкт у столиці. Нині інформація про них актуалізується і збирається. За попередніми підрахунками, в місті майже сто таких об’єктів», — зазначила радник заступника голови КМДА Юлія Грамотна.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.