Запасів антрацитового вугілля в Україні вистачить лише на місяць. Про це в столиці заявив Валентин Землянський, директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України.

 

«Існує пряма залежність між передачею електроенергії України до Криму та поставками вугілля із Росії, і ми маємо це розуміти. Відновлення пошкоджених ЛЕП на Херсонщині — запорука комфортного забезпечення енергосистеми України», — вважає експерт.


За словами аналітика енергоринку, з газом ситуація краща, але потрібні додаткові закупівлі, зокрема і з РФ. Без цього, на думку Землянського, Україні просто не обійтися.


«За останні десять місяців споживання газу населенням скоротилося на 20%, а у промисловості — на 25%. Тобто за таких умов блакитного палива поки що вистачає, а що буде в січні-лютому — окреме питання», — каже він.


Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій, своєю чергою повідомив, що такої великої енергетичної залежності Україна від Росії не мала навіть за часів правління Януковича. Він переконаний, що ситуація із знеструмленням півострова навчила жителів Криму не сподіватися на Україну. Мовляв, енергетична блокада лише відштовхнула півострів. «У питаннях енергопостачання, поставок вантажів співпраця зведеться до нуля. Те, що ми втратимо цей ринок, вважаю неправильним... Не впевнений, що через 5 років суспільство так само оцінюватиме ці події», — прокоментував Дмитро Марунич.


Своєю чергою Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, сумнівається, що мета блокади — привернути увагу до кримського питання. Він вважає, що такі дії активізують лише кримських татар, розколюють їхні відносини з іншими жителями півострова та створюють образ держави, в якій немає влади та поваги до власності.