В останній день осені аграрії Полтавщини перейшли рубіж у п’ять мільйонів тонн намолоченого зерна. При цьому їм залишилося зібрати кукурудзу на площі майже 30 тисяч гектарів. 

 

За оцінками фахівців департаменту агропромислового розвитку ОДА, загальний ужинок зернових у регіоні становитиме майже 5,2 мільйона тонн. Такий результат на крайовій «шахівниці» полів по праву вважається «гросмейстерським». Тим паче за умов, коли фактично основну для загального валу збіжжя культуру — кукурудзу — цьогоріч знову «підсушило» кількамісячне бездощів’я. Та, попри все, середня врожайність зернових в області сягнула 56,6 центнера з гектара. Тож хліборобам є що покласти у засіки.


Водночас цьогорічні запаси зерна доведеться притримувати, як то кажуть, до останнього. Адже прогнози його врожайності на наступний рік утішають набагато менше. Особливо ті, що стосуються головного полтавського хліба — озимої пшениці. Загалом восени на Полтавщині посіяли 248,2 тисячі гектарів озимини. Та за умов, коли зерно довелося кидати у пересушений чи навіть цілковито зневоднений грунт, сходи у визначений термін зійшли тільки на 58 відсотках площ. Лише на 80,5 тис. га вони перебували у хорошому й задовільному стані.


Щоправда, науковці заспокоюють селян тим, що останні дощі та тепло все ж оживлять рослини і дадуть їм можливість розвиватися.

Полтавська область.