Народні депутати започаткували всеукраїнську інформаційну кампанію з промовистою назвою «Посли реформ». Як сказав народний обранець Остап Єднак, розпочали із Закарпаття. Адже тут у рамках реформи децентралізації створено дві об’єднані територіальні громади. До того ж кількість нових ще не визначена, оскільки старий склад обласної ради так і не спромігся затвердити Перспективний план.


Загалом, каже парламентарій, завдання і перспективи децентралізації, попри зусилля Офісів реформ, створених у регіонах навесні, все ще не донесені до загалу в повному обсязі. Саме у цьому головний виклик реформним настроям тих законодавців та експертів, які налаштовані на суттєві зміни в організації системи влади в країні, стверджують в Офісі реформ у Закарпатській області.


Тож якою буде реформа? Що принесе людям? Які зміни необхідно здійснити у правовому полі, а головне — в Конституції? З відповідями на ці запитання «Посли реформ» прибули на Закарпаття. У рамках акції вони провели прес-конференцію, взяли участь у круглому столі на телеканалі «Тиса-1» та прочитали відкриту лекцію в Ужгородському нацуніверситеті.


Активними учасниками всіх заходів стали експерти Офісу реформ. Саме вони відзначили важливість такої ініціативи — тісної співпраці законодавців із місцевими експертами, адже народним обранцям необхідно буде ініціювати і приймати ті закони, які зроблять перезавантаження самої системи влади незворотним і дадуть змогу уникнути можливих помилок. «Ми розраховуємо на тривалу співпрацю! Саме вона дасть вам можливість довідатися про позицію і бачення місцевих еліт для усвідомленого прийняття необхідних законів», — сказав експерт Офісу реформ Олег Лукша.

Ужгород.