Парламентська хроніка

Ранкове засідання 28 березня

У сесійній залі зареєструвався 271 народний депутат. Відкривши ранкове засідання, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов наголосив, що четвер був надзвичайно важливим днем для України. По-перше, Генасамблея ООН більшістю голосів ухвалила рішення щодо цілісності кордонів України. По-друге, український парламент ухвалив антикризові закони.

«Ми зупинили країну за крок до повного банкрутства, створили передумови для проведення антикризових заходів Кабінетом Міністрів України», — сказав Голова Верховної Ради, подякувавши всім депутатам, всім патріотам, які проголосували за цей важливий пакет законів жорсткої економії, але водночас необхідний для стабілізації ситуації.

О. Турчинов також подякував парламентаріям за прийняття рішень, якими розпочався процес відновлення довіри до судової системи, і за забезпечення нормальної можливості для проведення мобілізації. «Ми зберегли патріотам, які підуть до лав Збройних Сил і Національної гвардії, середню зарплату і робочі місця, створили їм нормальні умови для виконання свого конституційного обов’язку», — зазначив він.

Водночас глава парламенту зауважив, що на шляху стабілізації ситуації в нашій країні стоїть агресія Російської Федерації. «Саме спроба дестабілізувати ситуацію в Східних і Південних регіонах проводилась протягом останнього місяця. Але вони не отримали очікуваний результат. Не змогли розпалити пожежу сепаратизму в наших регіонах. Тому відбувається спроба дестабілізувати ситуацію в центрі країни — Києві. Саме таке завдання ставить керівництво РФ перед своїми спецслужбами. На превеликий жаль, свідомо чи несвідомо, деякі громадяни спробували вчинити провокацію біля Верховної Ради», — сказав він. О. Турчинов наголосив: український парламент — це фундамент легітимної влади. Це фундамент, без якого в Україні влада існувати не може. Подобається чи ні, але іншого парламенту немає. А для тих, хто хоче змінити законодавчий орган, наголосив глава парламенту, є лише один шлях — голосувати на виборах, чесних, прозорих і демократичних. Обрати тих народних депутатів, яким вони довіряють.

«Іншого шляху, силового тиску, провокацій не існує. Цей шлях веде до катастрофи. Це шлях проти власної держави, на підтримку агресора, який концентрує свої сили на кордонах нашої країни», — наголосив О. Турчинов.

Глава парламенту наголосив, що закон один для всіх. З огляду на це він зауважив: щоб не було провокацій, таємниць, чуток навколо загибелі Олександра Музичка в Рівненській області, Верховна Рада має забезпечити чітку і прозору перевірку обставин загибелі цієї людини. Це наш обов’язок, сказав він.

Тож першим питанням було розглянуто постанову про створення ТСК з розслідування обставин загибелі О. Музичка. За відповідне рішення проголосувало 232 народні депутати.

Головою комісії обрано Юрія Дерев’янка, крім того, до складу ТСК на пропорційній основі ввійдуть представники від груп і фракцій. До роботи комісії буде залучено також три представники громадських організацій, зацікавлених в об’єктивному розслідуванні.

Водночас Ганна Герман (фракція Партії регіонів) закликала голову поставити на голосування питання про відставку Авакова. «Було допущено політичне вбивство. Тому поки не буде розслідувана ця справа, не можна, щоб ця людина працювала у МВС і мала вплив на це розслідування», -наголосила вона.

У відповідь Олександр Турчинов зауважив: «Якщо під час розслідування цієї справи парламентська комісія визнає порушення закону з боку будь-якого посадовця, заступника міністра чи міністра, Верховна Рада не буде коливатиметься і ухвалить відповідне рішення. Нині ж без розслідування цього питання ми не можемо займатися розправою». Він додав також, що задля забезпечення прозорого розслідування до комісії будуть залучені представники громадськості, зацікавлені в об’єктивності розслідування цього питання.

Сесія не підтримала заяву Сергія Аверченка з фракції «УДАР» щодо дострокового складання повноважень народного депутата. За проголосувало лише 198 депутатів. Так само не вистачило голосів для ухвалення постанови про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Олександра Копиленка. Постанову підтримали лише 203 обранці.

З огляду на те, що голосів для ухвалення рішень у парламенті не вистачало, головуючий оголосив розгляд «Різного». Решту ж питань Голова Верховної Ради запропонував розглянути під час пленарного засідання у вівторок, першого квітня. Далі парламент працюватиме за календарним планом -в округах. У разі надзвичайної ситуації, буде проведена позачергова сесія.

На початку ранкового засідання депутати привітали з днем народження Валентина Матвєєва та Олександра Чорноволенка.

Дослівно

Голова Верховної Ради Олександр ТУРЧИНОВ:

 

«Майдан стояв, щоб всі були рівними перед законами, Конституцією. Тому ми або захистимо закон і зможемо на цьому фундаменті відновити демократичну європейську могутню країну. Або ми перекреслимо закон і зруйнуємо нашу державу. Всі рівні перед законом, і за його порушення всі повинні відповідати без обмежень і винятків».

Віктор Балога, Володимир Литвин, Сергій Мартиняк.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.