Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч із заступником директора департаменту Міністерства закордонних справ Японії — керівником бюро з питань Європи Тошіхіро Аікі.


Під час зустрічі голова комітету висловила вдячність Японії за незмінну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, а також за фінансову допомогу, яку нашій державі надає японський уряд. Було підкреслено, що у 2014 році японська сторона оголосила про виділення фінансової кредитної допомоги Україні у розмірі понад 1,6 млрд. дол. США, з якої понад 900 млн. дол. США призначено на впровадження проекту модернізації Бортницької станції аерації. Крім того, уряд Японії виділив 16,6 млн. дол. США на проекти з відбудови східних регіонів України та реабілітації постраждалого внаслідок російської агресії населення, які реалізуються через місії міжнародних організацій в Україні. У зв’язку із обранням України та Японії непостійними членами Ради безпеки ООН на період 2016—2017 років, сторони погодилися із необхідністю погодження спільних пріоритетів, котрі, насамперед, мають стосуватися пошуку ефективних шляхів боротьби з тероризмом. У цьому контексті голова комітету звернула увагу співбесідника на те, що Російська Федерація, яка анексувала Автономну Республіку Крим та розпочала війну на Донбасі, своє поведінкою уособлює державний тероризм, який вже призвів до руйнації системи безпеки на європейському континенті.


У свою чергу, Т. Аікі підкреслив, що Японія як країна—член Великої сімки виступає за необхідність повного виконання Мінських домовленостей, в яких роль Російської Федерації є ключовою.


Під час зустрічі Т. Аікі також висловив зацікавленість у продовженні підтримки Організації за демократію та економічний розвиток (ГУАМ).