Вечірнє засідання 27 березня

Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» та ухвалила антикризовий законопроект про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні.

На початку вечірнього засідання міністр фінансів Олександр Шлапак повідомив, що гарячі дискусії довкола цих документів завершилися компромісом. За його словами, уряд, по-перше, погоджується з пропозиціями аграріїв стосовно звільнення від податку на додану вартість операцій з експорту зернових технічних культур. По-друге, щоб уникнути можливих зловживань, вирішено встановити 7-відсоткову ставку ПДВ не на першу поставку лікарських засобів, а на всі операції з їхньої поставки. По-третє, статтю про оподаткування видобутку питної води вирішено доповнити словами, що це не стосується фермерських господарств.      По-четверте, в частині оподаткування доходів громадян уряд погодився відмовитися від ставки у 30 відсотків та залишив лише три ставки: базова ставка становитиме 15 відсотків, доходи понад 500 тисяч оподатковуватимуться за ставкою 20 відсотків та після мільйона — 25 відсотків. П’ята врахована пропозиція передбачала, що для оподаткування дизельного палива залишається не одна, а дві ставки: 128 та 98 євро. І, нарешті, уряд погодився зі скасуванням норми закону про держслужбу, яка передбачає, що при виході на пенсію держслужбовці отримують 10 окладів допомоги. «Це всі зауваження, які б ми просили врахувати», — сказав міністр.

Однак наступне обговорення показало, що цим зауваження до документа не вичерпуються.

Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко, зокрема, закликав ліквідувати залишені спецпенсії для керівників органів влади та можновладців, скасувати «дивні норми, які направлені на оподаткування допомоги на дитину», об’єднати міністерства і відомства, які мають близький предмет регулювання.

Лідер фракції КПУ Петро Симоненко звинуватив нову владу в тому, що вона скорочує соціальні видатки, зокрема, що субвенції місцевим бюджетам на виплату допомоги на дітей скорочуються на 6,3 мільярда гривень та на 2,6 мільярда зменшується допомога чорнобильцям, зупиняється зростання зарплати та прожиткового мінімуму, а при цьому значно збільшуються ціни на енергоносії.

Регіонал Олександр Долженков висловився проти збільшення ставок деяких податків. «Не буде вже 17 відсотків ставки податку на додану вартість, а буде 20 відсотків. Не буде знижених ставок податку на прибуток -з 2015 року замість ставки у 16 відсотків буде 18 відсотків», — зазначив народний депутат.

Натомість Сергій Соболєв («Батьківщина») заявив, що саме регіонали та комуністи під час ухвалення бюджету на 2014 рік зробили в ньому дірку в 289 мільярдів гривень. «При загальному бюджеті 480 мільярдів додуматися ухвалити бюджет із 289 мільярдами гривень дефіциту?» — запитав він.

Лідер фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що 289 мільярдів гривень, яких не вистачає в державній скарбниці, «переплавлені в ті злитки золота, які знаходять періодично в сейфах регіоналів, в оті золоті батони та інші скарби, які вони вкрали, а зараз ще сміють розказувати про те, як ми повинні виводити державу з економічної кризи, в яку вони її завели».

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, коментуючи пропозиції народних депутатів, визнав, що пропонований законопроект далекий від ідеалу та що невдовзі до нього треба буде вносити зміни. Але, за його словами, цей законопроект — дефібрилятор для української економіки. «Не дати їй вмерти. І саме з цієї точки зору прошу розглядати цей законопроект і законопроект про бюджет», — сказав він.

До того ж А. Яценюк закликав народних депутатів пропонувати, як зробити краще. «Як Прем’єр-міністр даю вам гарантію — 24 години на добу і 7 днів на тиждень приходьте і кажіть, як краще. Чи ви від опозиції, чи ви від більшості, чи ви незалежні, якщо ви приходите і кажете: «Я знаю, як зробити країну кращою», — я ваш перший помічник і весь уряд ваш перший помічник. Але якщо приходити і казати: «Тут, ми знаємо, була така схема, можна ми очолимо цю схему?» — у мене не буде іншого варіанта, як публічно про це все заявляти і звертатися до органів прокуратури і СБУ. Не той час, не за те стояли люди на Майдані, не за те 103 вбитих, щоб те, що було, нині знову залишилося. І так не буде. І з такою місією прийшов цей уряд і персонально я», — заявив глава уряду.

Після обговорення 228 народних депутатів ухвалили в цілому перший законопроект — про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік».

А от законопроект про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні під час наступного голосування підтримали тільки 189 парламентаріїв. Тож для узгодження позицій головуючий оголосив 15-хвилинну перерву, котра, щоправда, тривала понад годину.

Після перерви О. Турчинов зазначив, що переговори йшли дуже важко, а міністр фінансів О. Шлапак поінформував народних депутатів, що вирішено залишити на нинішньому рівні (39 відсотків) плату за видобуток нафти та що не оподатковуватимуться ПДВ операції з експорту зерна.

Зрештою, 246 парламентаріїв проголосували за ухвалення законопроекту про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні в цілому. Під завершення засідання народні депутати ухвалили низку інших законопроектів. Зокрема, у першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України, який скасовує утилізаційний збір та акциз за переобладнання транспортних засобів та законопроект про відновлення довіри до судової системи.

В цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації, котрий, зокрема, передбачає, що за мобілізованими до армії призовниками впродовж року зберігатиметься їхнє робоче місце, посада та середній заробіток на підприємстві чи в організації.

Ще один ухвалений в цілому законопроект — про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону «Про доступ до публічної інформації» -забезпечує публічність роботи органів влади та розширює доступ громадян до її рішень.