Уряд до кінця цього тижня планує завершити консультації з парламентськими фракціями щодо проекту держбюджету на 2016 рік та податкової реформи. «Ми не маємо права політизувати цей процес, тому що бюджет насамперед — це державна політика, це політика країни по відношенню до своїх громадян, до платників податків, це політика із забезпечення економічної, соціальної та фінансової стабільності», — заявив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк.

За словами глави уряду, він уже отримав листа від фракції Блоку Петра Порошенка з проханням продовжити роботу над державним бюджетом та Податковим кодексом. «Найбільша фракція має свої пропозиції, і вона готова надати їх до 4 грудня», — сказав А. Яценюк та зазначив, що уряд, звичайно, піде назустріч партнерам по коаліції, щоб це були узгоджені законопроекти як щодо податкової реформи, так і про державний бюджет.
Водночас прем’єр зауважив, що представники депутатського корпусу, на жаль, поки що не показують високої активності в обговоренні цих питань.
Інформуючи про основні критерії, якими уряд керувався під час розробки цих документів, А. Яценюк підкреслив, що пропонує збалансовану та економічно ефективну податкову реформу і проект бюджету, який дасть можливість виконати всі зобов’язання перед громадянами та який відповідатиме критеріям фінансової стабільності, а саме, що його дефіцит буде на рівні 3,7 відсотка від ВВП. Водночас глава уряду нагадав, що один з основних критеріїв продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом якраз і полягає в тому, наскільки збалансованими будуть податкова реформа та держбюджет.
Прем’єр переконує, що проект держбюджету на 2016 рік передбачає «дуже адекватне зменшення видатків» та водночас підвищення соціальних стандартів на 12 відсотків. Також до 100 мільярдів гривень, або 5 відсотків від ВВП, пропонується збільшити видатки на національну безпеку і оборону. «Російську агресію проти України і російську війну проти України не завершено. Саме тому уряд пропонує підвищити розмір фінансування національної безпеки і оборони на 10 мільярдів», — сказав він.
До 5,7 мільярда гривень планується збільшити фінансування капітальних витрат та регіонального розвитку, в тому числі й уже створених об’єднаних громад. «Це те, що сьогодні потребують громади. Гроші підуть на лікарні, школи, інфраструктуру, будівництво доріг», — наголосив прем’єр.
Назвавши підготовлений Міністерством фінансів проект податкової реформи «потужним та ефективним», А. Яценюк також запевнив, що уряд готовий до повного діалогу з партнерами по коаліції.
Коментуючи перебіг тристоронніх консультацій щодо запровадження Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, А. Яценюк ще раз підкреслив, що попри позицію Росії, яка не витримує жодної критики, угода за будь-яких обставин набере чинності з 1 січня 2016 року. Тим паче що під час останніх переговорів РФ висунула цілковито неприйнятні вимоги про відтермінування на 10 років запровадження Україною європейських технічних та фітосанітарних стандартів. «Я хочу чітко заявити: Україна не буде відтерміновувати запровадження технічних та фітосанітарних стандартів, які визначені Угодою про зону вільної торгівлі, бо мета Росії — не дати Україні можливості, щоб її товари були конкурентними на міжнародних ринках», — підкреслив А. Яценюк.
Водночас уряд готується до того, що Росія запроваджуватиме проти України торговельні обмеження. Щоправда, статистика за 10 місяців цього року свідчить, що основним торговельним партнером України вже став Євросоюз, частка якого становить 32,9 відсотка. Натомість залежність від російського ринку скоротилася втричі і нині становить лише 12,8 відсотка. Загалом можливе російське ембарго може завдати українській економіці до 600 мільйонів доларів США збитків.
«На кожне російське рішення Україна реагуватиме дзеркальними діями», — запевнив прем’єр.

 

 

Міністр фінансів України Наталія Яресько.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.