Хоча б яким ідеальним було законодавство у сфері адміністративних послуг, без ефективних фахівців не можна забезпечити їх високу якість.


На цьому наголосив народний депутат України голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко на виїзному засіданні у Вінниці, де йшлося про реалізацію законодавства щодо надання адміністративних послуг. Місце проведення засідання обрано не випадково. За словами Сергія Власенка, у Вінниці створили умови, максимально наближені до європейських. «Отримувачі послуг підказують, яким має бути ідеальний центр з їх надання — зручний, результативний, простий і доступний», — каже керівник комітету.


Загалом в Україні діють 662 центри з надання адмінпослуг, в яких громадяни отримують 160 000 адмінпослуг. Однак якість їх надання залишає бажати кращого.
— Цьому є дві причини — фінанси і люди, — наголосив Сергій Власенко. — І якщо гроші ще можна закумулювати, то знайти ефективних працівників та менеджерів дуже складно. Багато цих людей просто не відповідають тим вимогам, які потрібні для надання якісних адмінпослуг. Без ефективних виконавців не можна забезпечити високу якість послуг. Вони мають надаватись своєчасно, прозоро та професійно.


Думку голови комітету підтверджують результати цьогорічних досліджень, які свідчать, що більшість українців нарікають на низьку якість надання послуг. Водночас стверджують, що розпочинати реформу місцевого самоврядування саме з організації центрів з надання адміністративних послуг є правильним рішенням.


— Для територіальних громад важливо, щоб законодавці у прийнятих законах чітко сформували алгоритм надання адмінпослуг, — зауважив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — Вдячні народним депутатам за прийняті 26 листопада законопроекти, що розширюють повноваження місцевих рад, у тому числі в частині надання адмінпослуг. До речі, завдяки вінницьким «Прозорим офісам» за рахунок надання адмінпослуг плануємо у наступному році отримати додатково до бюджету 7,5 мільйона гривень. Для порівняння скажу, що реконструкція проспекту Космонавтів, яку завершуємо нині, коштує дев’ять мільйонів.


— Ефективно налагоджену справу надання адмінпослуг можна порівняти із золотою куркою, що несе золоті яйця, — таке порівняння навів голова Комітету з питань адмінпослуг Олександр Дихтярчук. — Тому головне завдання — зосередити максимальну кількість послуг у центрах з їх надання, які може забезпечити місцева влада, і друге завдання — забезпечити максимальну якість цих послуг. Також важливо запровадити електронний реєстр. Усе це разом нівелює корупційну складову, що, в свою чергу, поверне довіру громадян до влади.


Виїзне засідання організовано спільно з Вінницькою міською радою за підтримки Вінницької ОДА та за участі ПРООН в Україні, ЄС, USAІD.

Вінницька область.