У територій, де проходить АТО, з’явився ще один ворог — дика природа.


В окупованому Алчевську оголошено двомісячний карантин зі сказу тварин. Припускають, що небезпечний вірус занесла хвора дика лисиця, яка напала на свійських тварин на кількох крайніх вулицях. На території області, підконтрольній українській владі, випадків захворювань немає, усе чисто. Але чи варто на цьому заспокоюватися?


Фахівці зізнаються, що у зв’язку з бойовими діями з усіх способів боротьби зі сказом тварин нині доступний лише один — вакцинація. Війна на Донбасі зв’язала руки не тільки епідеміологам, ветеринарам і єгерям, а й територіальним громадам, які сьогодні вже не можуть контролювати процеси, що відбуваються у дикій природі. Поширення диких кабанів, наприклад, у Сватовському районі сягнуло таких розмірів, що стало серйозно загрожувати економіці регіону, не кажучи вже про те, що звір може стати рознощиком смертельного вірусу. Тримати карантин в умовах АТО важко, тому не можна виключати погіршення ситуації уже завтра.


Поголів’я диких тварин сьогодні не контролюється. Мисливствознавці Марківського району, наприклад, розповідають, що в лісах розвелося багато вовків, диких кабанів, червоних лисиць, куниць, з’явилися єнотоподібні собаки. За попередніми підрахунками, тільки лисиць може налічуватися до однієї тисячі голів. «За майже тридцять років подібної ситуації не спостерігалося», — кажуть мисливствознавці й визнають, що єгерський ресурс із такою кількістю диких тварин не впорається. Якщо зараз не проводити профілактичний відстріл вовків, лисиць, кабанів та інших лісових і степових хижаків, результати можуть бути найплачевніші. Уже сьогодні, наприклад, почастішали випадки нападу звірів на свійських тварин. Але у зв’язку з воєнними діями на території області полювання, відстріли диких тварин заборонено. Штаб сектору «А» не дає дозволу на проведення таких профілактичних заходів. Заборону видано на два роки.


Цього року кількість захворювань на сказ в області зросла вп’ятеро. Найбільше таких випадків спостерігалося в Старобільському районі, два — зафіксовано в Лисичанську.


Крім того, фахівці звертають увагу ще на один важливий момент, що сприяє поширенню сказу. Відомо, що, тікаючи від війни, багато хто з людей кинули своїх домашніх тварин напризволяще. Одні загинули, інші пристосувалися до нового життя, здичавіли й сьогодні можуть становити загрозу як носії небезпечного вірусу.


Луганська область.