Комітет Верховної Ради з питань транспорту рекомендує парламенту ухвалити в першому читанні законопроект щодо періодичності обов’язкового технічного контролю транспортних засобів.

 

Зокрема, пропонується встановити для реєстрації/перереєстрації автомобілів строк у десять робочих днів (нині десять діб). Крім того, згідно з проектом закону, запроваджується щорічне (за чинною нормою — кожні два роки) проходження періодичного технічного контролю для легкових автомобілів, які використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажних автомобілів незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепів до них із строком експлуатації понад два роки. Відповідні зміни передбачається внести до Закону «Про дорожній рух».


Також комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити за основу зміни до Повітряного кодексу України (щодо реєстрації надлегких повітряних суден). Документ удосконалює процедуру реєстрації та сертифікації надлегких повітряних суден, зокрема наближає її до європейської практики. У світі такі правила встановлюються відповідними федераціями і використовуються для допуску до польотів цих літаків. Перехід до цієї практики значно сприятиме розвитку аматорської і надлегкої авіації в Україні.

 

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.