На Прикарпатті презентували проект «Посли реформ». Зустріч у рамках всеукраїнської інформаційної кампанії із просування реформи децентралізації відбулась у Калуському районі, де створено Верхнянську об’єднану територіальну громаду (ОТГ). У заході взяли участь народний депутат Павло Кишкар (на знімку), керівник Офісу реформ Руслан Панасюк, місцеве керівництво та сільські голови району. Метою приїзду столичний гість назвав необхідність масової роз’яснювальної роботи серед громадськості стосовно доцільності реформування місцевого самоврядування та тлумачення правових норм у системі чинного законодавства. Парламентарій також розповів про досвід реалізації процесу децентралізації в країнах Європи, зокрема Польщі, та наголосив, що «децентралізації влади — єдина реформа, яка не може не відбутися».
Присутнім наголошувалося на невідворотності та необхідності впровадження змін адмінустрою, оскільки від їхньої успішності залежатиме вектор розвитку держави на десятиліття вперед. Звертаючись до сільських голів, які розповідали про теперішні проблеми, П. Кишкар погодився з ними, що «відповідальність, повноваження, гроші нарешті мусять бути об’єднані, бо не може бути якогось розриву в реалізації тих чи інших рішень, якщо немає хоча б одного» з перелічених понять. Також депутат не радив зволікати із процесом об’єднання, незважаючи на те, що роздумувати можна до липня наступного року. Запевнивши, що його колеги готові «бути інструментом до всіх ідей громад, щоб їх впровадити на законодавчому рівні». У підсумку він додав: «Якщо ми хочемо, щоб Україна відбулася, то реформа децентралізації мусить відбутися передусім».
Громади Івано-Франківщини так само, як і всієї України, очікують на відповідні зміни до Конституції, які, врешті, розв’яжуть наявні проблеми сільських територій. Законодавча база щодо функціонування об’єднаних громад ще не повністю сформована і жодна із трьох ОТГ, утворених в області, досі не пройшла процедуру юридичної реєстрації.
Тому питання, пов’язані з перерозподілом фінансових ресурсів та прийняттям місцевих бюджетів, були найактуальніші на цій зустрічі.
Довідково
Всеукраїнська інформаційна кампанія «Посли реформ» підтримується Програмою розвитку ООН в Україні, міжнародним фондом «Відродження», Інститутом громадянського суспільства та народними депутатами України.

Івано-Франківська область.

Фото надано прес-службою ОДА.