або Хто може вплинути на самобуд у центрі Києва

Ще дев’ятого вересня цього року редакція нашої газети звернулася до столичного голови Віталія Кличка із проханням втрутитися в тоді ще підготовку несанкціонованої забудови двору в центрі Києва, яка може призвести до обвалення двох багатоквартирних будинків. Втручання столичного голови було необхідним через те, що ніхто з місцевих чиновників, відповідальних за будівельний і архітектурний контроль, нічого не робив. Мешканці будинків звернулися в редакцію газети, сподіваючись на захист, якого від місцевої влади отримати не могли. На жаль, ми змушені констатувати, що й звернення редакції парламентської газети столична влада проігнорувала. У підсумку небезпечний самобуд у центрі столиці триває. Схоже, нинішня столична влада, як і попередня, щось робитиме тільки після того, як станеться лихо, як це було кілька років тому у тому ж центрі Києва (завалився житловий будинок по вулиці Червоноармійській, 35) або як це було нещодавно на Червонозоряному проспекті, 14, де сталося зрушення ґрунту й обвалився фасад будинку. А поки що мешканці будинків №№ 10а, 10б, 12, 14б по вул. Горького в м. Києві звертаються із проханням зупинити й заборонити п. Важинському Г. В. проводити незаконне будівництво у дворі (прибудинковій території) будинку № 12 по вул. Горького (Антоновича).

А передісторія така (тут і далі використані фрагменти зі звернення мешканців до редакції нашої газети). У серпні 2015-го п. Г. Важинський розпочав перебудову двох гаражів у дворі будинку №12 по вул. Горького. До 80-х років це були двірська вбиральня (з вигрібною ямою), перебудована пізніше кимось у гараж, і маленький гараж учасника й інваліда ВВВ, будівлі не були зареєстровані. Крім того, такі гаражі продажу й переходу в спадщину не підлягають.
У серпні 2015 р. до жителів будинку № 10а по вул. Горького звернувся п. Важинський із проханням підписати дозвіл на будівництво 5-поверхового(!) дому, що примикає впритул до стіни будинку № 10а і перекриває вікна його жителям. Дозволу ні від кого він не отримав. Тоді п. Важинський почав будівельні роботи без необхідних документів.
Із серпня 2015 р. мешканці звертаються в різні інстанції (прокуратура м. Києва, Державна архітектурно-будівельна інспекція України, Київська міська державна адміністрація, Департамент будівництва й архітектури, Голосіївське ГУ ГУМВС у м. Києві) з питаннями про законність будівництва у дворі будинку № 12 по вул. Горького (копії відповідей, що підтверджують незаконність будівництва, можуть бути надані).
Зокрема, 23.09.15 р. листом № 10126-9/2309/10 Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції в м. Києві повідомив нам, що будівельні роботи п. Важинський веде без документів.
А 07.10.2015 р. листом № 055-8812 Департамент містобудування й архітектури повідомив, що матеріали дозвільного характеру не оброблялися й проектна документація п. Важинським на будівництво не надавалася.
У результаті три місяці п. Важинський проводить будівельні роботи без дозвільних документів. Тільки 15.10.2015 р. він зареєстрував декларацію про початок будівельних робіт з реконструкції нежитлових(!) приміщень за адресою м. Київ, вул. Горького, 12б, 12в. Але вже 10.11.2015 р. за результатами перевірки Департамент анулював реєстрацію вищезгаданої декларації п. Важинському й зупинив будівельні роботи. Незважаючи на це, роботи ведуться й далі. Скажіть: у якій цивілізованій, правовій, соціальній державі таке можливо? На що розраховує так званий настроювач і хто й за що з державних чиновників закриває на це очі?
Це при тому, що гаражі у дворі будинку № 12 по вул. Горького є господарськими будівлями, не мають юридичної адреси, не мають прав нежитлових приміщень (не мають відводу землі) і законність передачі їх п. Важинському викликає багато питань, також до них не може бути застосоване формулювання «Реконструкція нежитлових приміщень». То що ж реконструює Важинський, зводячи п’ятиповерховий будинок?
І ще один важливий момент: за Містобудівним кадастром Києва (mkk.kga.gov.ua) територія двору будинку № 12 по вул. Горького, де п. Важинським ведуться будівельні роботи, підпадає під зсувонебезпечний район, зону обмеження від об’єктів пам’ятно-охоронного значення, а також зону регулювання забудови.
Щоб не допустити трагедії, редакція й мешканці просять столичного голову Віталія Кличка зупинити роботи й заборонити незаконне будівництво в історичному центрі Києва.
Просимо цю публікацію вважати офіційним зверненням до столичного голови й дати відповідь, у встановлений законодавством термін. Редакція й надалі стежитиме за перебігом описаних у матеріалі подій.

 

 

 

Заборони не для господарів життя. 4 грудня 2015 року.

 

 

 

Початок «реконструкції» у дворі будинку № 12 по вул. Горького в серпні 2015 року.

Фото надані мешканцями будинку.